2024. február 03. 09:00 - Danube Institute

Oroszország központú világrend születhet?

Egyre erőteljesebben dolgozik Oroszország gazdasági és diplomáciai kapcsolatainak elmélyítésén Kínával és a globális déllel, mindezt egy új világrend kialakításának érdekében. Akcióival mindinkább igyekszik aláásni nemcsak az Amerikai Egyesült Államok által uralt nemzetközi pénzügyi rendszert, hanem az egész Nyugatot is.

shutterstock_2329448345.jpg

Tervének megvalósításán a Kreml aktívan tevékenykedik, már 2022-ben és 2023-ban is olyan találkozókat hívott össze, melynek elsődleges célja a II. világháború utáni globális pénzügyi rendszer lebontásának és az Amerikai Egyesült Államok globális tranzakciók feletti hatalmának aláásása volt.

Az elmúlt években több dokumentum tartalma is napvilágot látott, melyekből kitűnik, hogy Oroszország egy új, Peking és Moszkva közötti alternatív fizetési rendszeren alapuló pénzügyi rendszert és eurázsiai digitális valutát képzel el,

valamint a mesterséges intelligencia és a kiberrendszerek terén is szorgalmazza a két ország közötti szorosabb együttműködést. Az egyik 2023. április 3-án keltezett dokumentum szerint "az egyik legfontosabb feladat egy új világrend megteremtése".

Moszkva ebben a törekvésében partnerre lelt Kínában és Észak-Koreában. Peking diplomáciai és gazdasági szempontból is támogatja Moszkvát, azonban egyelőre tartózkodik a közvetlen katonai segítségnyújtástól. 

Ezzel ellentétben az Észak-Koreából Oroszországba irányuló fegyverszállítás híre - habár nyugtalanító - nem volt váratlan. Észak-Korea egyike azon kevés országnak, amely elismeri az orosz illegális területi nyereségeket, és következetesen az Ukrajnát támogató ENSZ-határozatok ellen szavaz. Kim Dzsongun észak-koreai vezető nemrégiben hatnapos oroszországi körúton vett részt az ország távol-keleti részén, ahol találkozott többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel is.

Az orosz-észak-koreai kapcsolatok új korszakba léptek. Folyamatos elkötelezettség helyett ezen új fejezet során mindkét fél igyekszik a globális eseményeket kihasználni saját céljai érdekében.

Oroszország Ukrajna városai és infrastruktúrája elleni rakétatámadásainak útjában immár nem áll semmilyen akadály, mivel Iránt megelőzve, Észak-Korea vált a legfőbb fegyverszállítójává. Phenjan állítólag több mint 1 millió tüzérségi lövedéket küldött Moszkvának, és a december 30-i és január 2-i tömeges csapások szolgáltatták az első közvetlen bizonyítékot arra, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat használt egy ukrán város, Harkiv megtámadására. Az Oroszország által bevetett észak-koreai rakéták mellett maga Kim Dzsongun sem tétlenkedett az utóbbi időben, 2021-ről 2022-re csaknem 9-szer annyi, összesen 90 darab rakétát lőtt ki.

eszakorearaketa.png

 Forrás: BBC

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem létezik semmiféle csodafegyver Oroszország számára. Az, hogy az átalakuló világrendben mely nagyhatalom felé billen majd el a mérleg nyelve, egy nagyon hosszú és összetett folyamat eredményeképpen dőlhet el.

Minden azon múlik, hogy mennyire hatékony tervet állít fel az adott ország valamint, hogy ehhez hány szövetségest, milyen gazdasági befolyást és katonai felszerelést tud megszerezni. A jövő egy igen izgalmas kérdése, hogy Oroszország mennyiben lesz képes hatékonyan alkalmazni erőit egy jól megtervezett hadművelet részeként.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása