2023. október 22. 09:00 - Danube Institute

Családpolitikáról konzervatív szemmel

Családpolitikáról folyt a beszélgetés a Danube Institute szerda esti rendezvényén. A résztvevők egyetértettek: nem elegendő gazdasági lépésekkel támogatni a családokat, az élet minden területén fontos támogatni a családalapító fiatalokat és a fiatal családokat egyaránt.

csalpol.jpg

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója vezetett panelbeszélgetést a családpolitikai és demográfiai kérdésekről szerda este. A beszélgetésen részt vett Liliana Smiech, a Warsaw Institute elnöke Lengyelországból, Francesco Carraro, a „Nazione Futura” helyettes koordinátora Olaszországból, és Dr. Ofir Haivry, a jeruzsálemi Herzl Intézet alelnöke, a washingtoni Edmund Burke Alapítvány társalapítója, a Danube Institute vendégkutatója. Az est nyitó gondolatait John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke mondta el.

“Segítenünk kell a családoknak megszüntetni a gyermektelenség okát.” - fogalmazott Dr. Ofir Haivry. A szakértő kiemelte, a pénzügyi segítség lehet egy lépés a jó irányba, ám korántsem elegendő a biztos sikerhez. Izraelben nincs szoros kapcsolat a foglalkoztatottság és a gyermekek száma között. “Egyáltalán nem igaz, hogy csak a kevésbé iskolázott, munkát nem vállaló nők vállalnak gyermeket. Sokan munkájuk mellett nevelnek akár több gyereket is, az sem ritka, hogy férjük ezalatt még tanulmányait folytatja.” - tette hozzá. Haivry azonban elismerte, hogy Izrael komoly kivételnek számít.

Olaszországban sem egyszerű a helyzet, erre világított rá Francesco Carraro. Hazájában még a nagymértékű migráció ellenére is csökken a népesség, kiemelkedő probléma a fiatalok elvándorlása. “Nagyjából 200 000 fiatal hagyja el az országot minden évben, ez egy közepes város népességének felel meg.” - mondta. Carraro szerint komoly kulturális változásokra van szükség, csak így érhető el, hogy többen maradjanak hazájukban, többen alapítsanak otthon családot. Szerinte

különösen fontos, hogy a fiatalok meglássák a gyermekvállalás és az ezzel járó felelősség pozitív oldalait, ám ehhez nem csak pénzügyi támogatásra van szükség.

Olasz beszélgetőpartnere pártján állt Liliana Smiech, a Warsaw Institute elnöke is. A szakértő elmondta: “Eddig úgy tűnik, hogy a lengyel családtámogatási rendszer működik, számos pozitív eredmény észlelhető.” Ennek ellenére mindenképpen szükség van hosszabb távú támogatásra az anyagi segítségen túl is, hiszen a cél az, hogy minden születendő gyermek családban nőhessen fel és ez biztos jövőképet jelenthessen számára. Liliana Smiech ugyan sok szempontból sikeresként értékelte a Lengyelországban bevezetett intézkedéseket, ám kulcsfontosságú szerepet tulajdonított az oktatásnak ebben a kérdésben. Szerinte a legfontosabb, hogy már fiatalon felelősségtudatra neveljük gyermekeinket, ebben a lengyel modell sem tökéletes.

Egyértelműen kijelenthető, hogy számos ország küzd a népesség fogyásával, ám korántsem érdemes figyelmen kívül hagyni egyetlen intézkedést sem, amelyet a probléma kezelése érdekében hozunk.

“Ha a megfelelő intézkedéseket jobb kulturális alapok megléte mellett hozzuk meg, sikeresebbek lesznek.” - összegezte gondolatait Dr. Ofir Haivry. Meglátása szerint Magyarország akár iskolapéldául is szolgálhat ezen a téren. A szakértő úgy fogalmazott: “Magyarországon a kulturális aspektus jelen van, nagyobb az összetartozás érzése.”

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása