2023. június 30. 16:00 - Danube Institute

New York demokrata polgármestere nem ért egyet Biden migrációs stratégiájával

Eric Adams, New York polgármestere június 20-án jelentette be az új menedékkérelmi segélyközpont megnyitását. Mit céloz az új intézmény megoldani és miért meglepő a polgármester kritikus hangja? Erre keresi a választ a Foreign Affairs cikke.

shutterstock_2186681759.jpg

Eric Adams, New York polgármestere június 20-án jelentette be az új menedékkérelmi segélyközpont megnyitását. Az új intézmény célja az amerikai menekült krízis megoldása és a menekültek segítése az új élet megkezdésében. 

Twitter bejegyzésében Adams New York-ot élharcosnak nevezi a menedékkérők támogatásában. A segélyközpont megnyitása tökéletesen illeszkedik ebbe a szerepkörbe.

A menekültválság új, egyre súlyosbodó szakasza akkor kezdődött, amikor Biden elnök késő tavasszal döntött a Trump-féle határrendészeti politika beszüntetéséről. Ez a Covid alatt bevezetett hároméves rendelet lehetővé tette a jogellenes határátlépők azonnali kiutasítását. Amikor a kormányzat május 11-én véget vetett ennek,

már számítani lehetett a hatalmas migráns áradatra hiszen a rendelet megszüntetése előtt az amerikai határőrség mintegy évi 2,2 millió migránst állított meg a határon.

A migráció mértéke azonban önmagában nem magyarázza a határon tapasztalható működési zavarokat. A válság középpontjában a csaknem fél évszázada létrehozott amerikai menekültügyi rendszer áll. Ez nem volt felkészülve az érkezők nagy számára, évről évre nőtt az elbírálásra váró menedékjogi ügyek száma, hiszen egy átlagos kérelem megvizsgálása több mint négy évet vett igénybe.

*2023-ra a számok becslés jellegűek.

Az adatok forrása: TRAC 

Biden a határbiztonság humánusabb megközelítését ígérve lépett hivatalba: visszafogta Trump költséges határfalának építését, megtiltotta a családok szétválasztását és munkacsoportot hozott létre a Trump által szétválasztott családok újraegyesítésére. A gyakorlatban azonban Biden határrendészeti intézkedései nem sokban különböznek Trumpétól. Ahelyett, hogy lassította volna a beáramlást, az új törvény újabb migránsáradatokat vonzott.

A kritikusok szerint a szabályozás nem szolgálja a veszély elől menekülő embereket és nem hoz rendet a határ biztosításának és az újonnan érkezők amerikai gazdaságba való integrálásának kihívásaiban sem.

A merev menekültügyi bürokrácia nem tudott alkalmazkodni a határra érkezők hatalmas számához.

A menekültügyi rendszer minden lehetséges ponton kudarcot vall. Nem sikerült rendezett utakat biztosítani a migránsok számára a határon. Nem nyújt időben védelmet a hazájukban valóban fenyegető helyzetek elől menekülő embereknek; és nem utasítja el időben a szegénység elől menekülő migránsokat, akik nem tudnak megfelelni az üldöztetés szigorú jogi definíciójának.

A rendszer megakadályozza, hogy a menedékkérők munkába álljanak, és hozzájáruljanak az amerikai gazdasághoz.

A legtöbb bevándorló fő célja, hogy eltarthassa magát és családját, ráadásul olyan időszakban érkeznek, amikor az amerikai munkaadók kritikus munkaerőhiánnyal küzdenek számos iparágban. A törvényi korlátozások és a bürokratikus elmaradások miatt azonban a menedékkérőknek minimum egy évet, de inkább még többet kell várniuk arra, hogy legális munkavállalási engedélyt kapjanak.

Márciusban Adams és több mint 50 másik polgármester felszólította Bident, hogy gyorsítsa fel a folyamatban lévő kérelmekkel rendelkező migránsok munkavállalási engedélyezését.

Nem akarják az ingyenes menedékünket. Nem akarnak ingyen ételt" - mondta Adams, miután meglátogatta a migráns szállókat. "Csak egy dolgot kérnek. Azt kérdezik, hogy dolgozhatunk-e?’

Erre a válságra akar az újonnan megnyitott menedékkérelmi segélyközpont választ találni.

Ami érdekessé teszi Eric Adams aktív szerepvállalását az a kritika, amivel már egy ideje Joe Biden menekültpolitikája felé viszonyul. A polgármester 2023 áprilisában is szokatlanul ingerült stílusban nyilatkozott a Biden-kormány határvédelmi politikájáról. Adams szerint a kialakult helyzet az “egyik legnagyobb humanitárius válság, amelyet a város valaha is átélt”. Elmondása szerint az újonnan érkezők segítésének költségei két év alatt 4,3 milliárd dollárra emelkedtek, ami arra kényszerítette a polgármestert, hogy átfogó költségvetési megszorításokat hajtson végre, amely a város más szolgáltatásait érintette.

Az elnök és a Fehér Ház cserbenhagyta New Yorkot ebben a kérdésben"

- mondta a polgármester, ezzel egyenesen Joe Biden amerikai elnököt célba véve.

Kijelentése annak fényében meglepő, hogy az ország legnagyobb városának demokrata polgármesterétől azt várnánk, hogy az elnök egyik leghűségesebb szövetségese legyen.

Szemlézte: Kocsis Gabriella

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása