2020. december 23. 09:11 - Danube Institute

Karantén alá került London és Délkelet-Anglia

london_4.jpg

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnaptól teljes lezárást hirdetett be a koronavírus elleni küzdelem miatt Londonban és Délkelet-Angliában.

A brit miniszterelnök korábban úgy tervezte, hogy karácsony előtt enyhítik a korlátozásokat, ám a koronavírus terjedése miatt még szigorúbb intézkedéseket kellett bevezetni. Boris Johnson arra kérte az embereket, hogy mindenki maradjon otthon, lehetőleg ne utazzon és közös, családok közötti összejöveteleket sem lehet rendezni. Karácsonykor és szilveszterkor sem lesznek enyhítések. A rendelet értelmében minden olyan üzletnek be kell zárnia, amely nem létfontosságú − mint például az élelmiszer, illetve gyógyszer; és millióknak kell az otthonukban maradnia és a külföldre történő utazás is tilos. Az új szabályozást egyébként december 30-án vizsgálják felül.

A bejelentést követően, az emberek megrohamozták a bevásárlóközpontokat és a bevásárlóutcákat Londonban, hiszen mindenki próbálta az utolsó pillanatban beszerezni a karácsonyi ajándékokat. A pályaudvarokon és a városból kivezető főbb útvonalakon is óriási tömegek várakoztak arra, hogy elhagyhassák a fővárost, a szigorítás életbelépése előtt.

„A vírus változásával nekünk is felül kell vizsgálnunk a védekezés módját. Amennyiben nem változtatunk, a fertőzés gyorsabban fog terjedni, a kórházak még inkább túlzsúfolttá válnak és még többen fognak meghalni” − nyilatkozta Johnson.

A kutatások azt mutatják, hogy a mostani vírustörzs sokkal gyorsabban terjed az Egyesült Királyságban, mint a korábbi és ez lehet az oka a hirtelen megugrott esetszámoknak: az elmúlt héten a fővárosban ugyanis duplájára nőtt a fertőzöttek száma és az esetek közel hatvan százalékánál az új vírustörzset mutatták ki.

A miniszterelnök elmondta, hogy a vírus mutálódásával párhuzamosan a kormánynak is folyamatosan újabb intézkedéseket kell hoznia. Nagy Britannia az ünnepek alatti szigorítással csatlakozott Olaszországhoz és Ausztriához, ahol szintén megugrott az fertőzések száma az elmúlt napokban és emiatt teljes lezárást rendeltek el.

Az új vírustörzs megjelenése miatt több ország, köztük Izrael, India, Németország, Kanada, Németország, Svájc és Franciaország is felfüggesztette az Egyesült Királyságból történő beutazásokat.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása