2020. november 10. 14:01 - Danube Institute

Kína nem siet elismerni Joe Biden győzelmét

kina_usa_2.jpg

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy amíg a választások eredményéről nem rendelkeznek amerikai jogi keretek között, addig Peking nem kíván gratulálni.

Nem csak Kína, hanem Oroszország és Mexikó sem hajlandó hivatalosan gratulálni demokrata Joe Bidennek mindaddig, amíg a szavazás kimenetele nincs „meghatározva”. Bár tudomásul vették az amerikai elnökválasztás eredményeit, egyelőre tartózkodnak bármiféle gratulációtól, pedig 2016-ban már egy nappal a választások után, november 9-én érkezett Hszi Csin-ping kínai elnök gratuláló levele.

A Kína és Donald Trump közötti kapcsolat meglehetősen törékeny és súrlódásokkal teli, főként a kereskedelem és technológia területén, valamint az Ázsiában és a világ számos pontján gyakorolt befolyásért folytatott verseny miatt. Ezen kapcsolat még inkább elmérgesedett, miután az amerikai adminisztráció Kínát hibáztatta a koronavírus-járvány elterjedésért, és Pekinget emberi jogok elleni bűntettel vádolta, valamint szankciókkal sújtotta a keleti hatalmat.

Az elemzők szerint a Biden vezette leendő adminisztráció alatt valószínűleg csökkeni fog a konfliktus szintje a két ország között. Ettől függetlenül valószínűleg továbbra is határozott és kemény álláspontot fog képviselni az Egyesült Államok a Kínai Népköztársasággal szemben, viszont a két nagyhatalom közötti párbeszéd javulását jósolják. Wang Huiyao, a Kínai és Globalizációs Központ vezetője és a pekingi kormány tanácsadója amerikai elnökválasztással kapcsolatos nyilatkozatában az áll, hogy „Biden megválasztása lehetőséget kínál a kapcsolatok helyreállítására az Egyesült Államokkal, mivel ő nagyobb valószínűséggel támogatja a multilateralizmust. Ez azt jelenti, hogy Kína és az Egyesült Államok elkezdheti megvitatni az olyan kérdéseket, mint az éghajlatváltozás, a járványszabályozás és a kereskedelem”, és reméli, hogy félúton sikerül egyeztetni az elképzeléseket.

Hu Xijin, a Global Times nevű lap szerkesztője aról twittelt: szerinte azért nem gratulált még Peking Bidennek, mert tiszteletben kívánja tartani az Egyesült Államok egészét, és nem kíván sem belekeveredni, sem beleszólni az USA belügyeibe.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása