2017. november 07. 12:20 - Danube Institute

Új környezetvédelmi adóról vitáznak Kanadában

kanada_kornyezet.jpg

Vitáznak a tervezett új környezetvédelmi adóról Kanadában.

A kanadai kormány terve szerint tonnánként 10 kanadai dollárról (kb. 2000 Ft) indulna és 2022-re 50 dollárig emelkedne az üzemanyagok széntartalmára kivetett adó.

A kormány azonban lehetőséget biztosít a tagállamoknak, hogy saját tervvel váltsák ki ezt, ameddig az „legalább olyan mértékű”, mint a szövetségi kormányé.

Manitoba állam kormánya a gyorsan növekedő adó helyett egy hosszú távon is változatlan, tonnánként 25 dolláros adóval váltaná ki a szövetségi tervezetet. Az állam fenntartható fejlődésért felelős minisztere, Rochelle Squires, a Haladó Konzervatív Párt (PC) éves kongresszusán figyelmeztette a párt képviselőit, hogy „Ha nemet mondunk, Trudeau-t kapjuk”, vagyis a hosszú távon kétszer akkora mértékű adó lépne életbe Manitoba területén is.

Az adót ellenző tagok meggyőzésére Squires megemlítette többek között a szélsőségesebbé váló időjárás hatásait a tartomány jelentős mezőgazdaságára és a szeptemberig elhúzódó nyári erdőtüzeket.

A szövetségi kormány környezetvédelmi minisztere, Catherine McKenna kevesli a tonnánkénti 25 dollárt, de a tervről szóló egyeztetések várhatóan november végéig is elhúzódhatnak.

Szemlézte: Ujvári Márton

komment
süti beállítások módosítása