2017. április 03. 12:01 - Danube Institute

Kanada visszavághat Trumpnak

kanadai_termek.jpg

Kanada fellépést fontolgat Trump protekcionista politikája ellen, amennyiben az kanadai munkahelyeket veszélyeztetne – áll egy, a kanadai kormány által megjelentetett memorandumban. A National Posthoz eljutott jelentés alapján egyértelmű, hogy a Trudeau–kormány kész fellépni Trump „vásárolj amerikai termékeket” irányelve ellen.

Justin Trudeau kanadai kormányfő továbbra is igyekszik hangsúlyozni az USA és Kanada között fennálló, kivételesen jó kapcsolatot. Ugyanakkor a háttérben egyre több a törésvonal a két ország politikája között: ha a Trump–adminisztráció folytatja protekcionista kereskedelmi politikáját, arra a kanadai liberális kormány kész lenne különféle korlátozásokkal válaszolni.

Donald Trump múlt pénteken aláírt elnöki rendeletében 90 napos hatállyal előírja az USA elleni versenyellenes tevékenységek beszüntetését. Példaként 16 országot említ meg, köztük Kanadát is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az amerikai elnök ösztönözné a vállalatokat, hogy azok gyártásukat Kanadából az Egyesült Államokba telepítsék át.

Ez azonban akár több ezer kanadai munkahely elvesztéséhez is vezetne, így a kormány válaszul korlátozná az amerikai vas és acél használatát az állami beruházások esetében – áll a most megjelentetett dokumentumban.

A felszínen persze a kapcsolat tökéletes: „Kanada és az Egyesült Államok között fennálló viszony nem hasonlítható bármely két másik ország kapcsolatához a világon” – lelkesedett Trudeau egy múlt pénteki nyilatkozatában. Ám ezen különleges kapcsolat záloga nem utolsósorban a határon folyó zavartalan kereskedelem. Így ha az USA diszkriminatív módon lépne fel Kanada ellen, nem csoda, ha az szankciókkal felelne erre.

Bár a memorandumot még tárgyalja a kabinet, az már így is komoly lépésnek számít a korábbi évek politikájával szemben. Ugyanis az ipar már régóta biztatja a kanadai kormányt egy, az USA–éhoz hasonló, „vásárolj kanadait” politika bevezetésére. Az előző, konzervatív kormánnyal szemben pedig a mostani Trudeau–kabinet tettre késznek is mutatkozik.

A kanadai kormány már figyelmeztette is a Trump-kormányzatot, hogy amennyiben az Egyesült Államok diszkriminatív módon cselekszik Kanadával szemben, úgy az ottawai kormány „ennek megfelelően fog válaszolni”. Erről Christya Freeman, a globális ügyek minisztere beszélt februárban az USA külügyminiszterével, Rex Tillersonnal tartott találkozója után.

Ugyanakkor az amerikaiak Kanada elleni fellépése egyelőre nincsen fenyegető közelségben: Wilbur Ross, a kereskedelmi ügyekért felelős amerikai államtitkár úgy nyilatkozott, hogy a fentebb említett 16 ország közül jó néhányban nem várható gyakorlati akció. Ezen országok közé eshetne Kanada is, hiszen az USA-val szemben neki van a legkisebb kereskedelmi többlete a 16 említett állam között.

Ráadásul az esetleges kanadai szankciók és korlátozások, vagy egy „vásárolj kanadait” – politika bevezetése senkinek sem állna érdekében, érvel a kanadai kormány. A liberális kabinet úgy tartja, hogy a gazdasági növekedés nem új kereskedelmi gátak építésével, hanem azok lebontásával érhető el.

Szemlézte: Illés Gergő

komment
süti beállítások módosítása