2016. május 18. 14:01 - Danube Institute

Külpolitikai válaszút előtt áll Ausztrália

ausztralia.jpg

Ausztrália már a július elején megrendezendő szövetségi választásokra készül, amely az elemzők szerint fontos irányváltásokat hozhat a külpolitikában. A kontinensnyi ország kormánya nemrégiben úgy döntött, hogy az előzetes tervekkel ellentétben egyelőre nem fogja megadóztatni a turistákat és idénymunkásokat és nem engedi a British Petrol számára, nagy tengeri olajkitermelő üzemet létesítsen az ausztrál vizeken. Eközben Új-Zélandban dübörög a kutatás-fejlesztés: a kormány egészségügyi kutatások mellett kötelezi el magát és a NASA-val együttműködve űrfigyelő gömböt is útnak indítottak. Hírszemlénk Ausztrália és Új-Zéland fejleményeiről.

Érdekszférák

Az ausztrál közvélemény a külpolitikában legtöbbször nem lát sok különbséget a jobbközép liberális-nemzeti koalíció pártjai és a baloldali Munkáspárt között, idén viszont ezen a területen is markáns szembenállás rajzolódik ki a két erő álláspontjában − írja friss elemzésében a Sydney Morning Herald. Ennek egyik megnyilvánulása lehet az, hogy a baloldal hajlik arra: újratárgyalja Kelet-Timorra azon olajban és földgázban gazdag tengeri területek felosztását, amelyről 2004-ben született megállapodás. Erre a jelenlegi liberális-nemzeti kormányzat nem hajlandó. További fontos különbség, hogy a baloldal elköteleződni látszik egy olyan politika mellett, amely teljes egészében megtiltaná a nukleáris fegyverkezést – a jobboldal ugyanakkor ezt a nemzeti biztonsági érdekekkel ellentétesnek tekinti. Ezen kívül eltérnek a megközelítések a Dél-kínai-tengeren történő szerepvállalás kapcsán is − itt éppen a Labour szorgalmazza, hogy ne ismerjék el Kína területszerzéseit és köteleződjenek el erőteljesebben az USA szövetsége mellett.

Hátizsákos adó

Az ausztrál kormányzat elhalasztotta az úgynevezett „hátizsákos adó” bevezetését. Ez az adónem eredetileg a munkavállalásra alkalmas turistavízummal országban tartózkodó ideiglenes munkások adómentességét szüntette volna meg – ez viszont a mezőgazdasági vállalkozók körében erőteljes tiltakozást okozott, hiszen az ország termeléséhez jelentős arányban járulnak hozzá az ideiglenes munkára külföldről érkező munkások. Az ellenzéki pártok szerint a kormány visszakozása csupán taktikai húzás a közelgő választások előtt.

Olajozás

Másodjára utasította el a Nopsema, az ausztrál olaj- és gázipari hatóság a British Petrol pályázatát a Nagy-Ausztrál-öbölben tervezett mélytengeri olajkitermelés megkezdésére. Az elutasítás okáról csak annyit tudni, hogy a cég által leadott tervek nem feleltek meg a szabályozásnak – a részletek viszont titkosak és a folyamatot egyébként emiatt is kritizálják egyes csoportok.

Új-zélandi innovációk

Új-Zéland kormánya eközben 97 millió dolláros többletbefektetés mellett kötelezte el magát a következő négy évre az egészségügyi kutatások területén. A politikai döntéshozók ezt a lépést az innovációba fektetett erőforrások megtérülésével és azzal indokolják, hogy a korábbi támogatott egészségügyi kutatások eredményei számottevő javulást hoztak a szigetország lakosainak egészségében.

További innovációs hír Új-Zélandról, hogy a NASA a Déli Sziget Wanaka repülőteréről indította útjának azt a ballont, amely 33.5 kilométeres magasságból, a sztratoszférából fogja tanulmányozni az űr földhöz közeli tartományainak jelenségeit.

Zulik Ákos

komment
süti beállítások módosítása