2024. október 06. 09:00 - Danube Institute

Hadjáratot indított Brüsszel a békeszerető politikusok ellen?

Több év börtönre akarja ítélni Matteo Salvinit a palermói ügyészség, amiért még 2019-ben belügyminiszterként nem engedett kikötni egy migránsokat szállító hajót. A döntést több jobboldali politikus felháborítónak nevezte, szerintük ugyanis Salvini nem tett mást, mint védte országa határait. Nem az olasz politikus az egyetlen, akit az illegális migráció elleni védekezés miatt szankcionálna Brüsszel, az unió külső határainak védelme miatt a magyar kormányt súlyos pénzbirsággal sújtja az Európai Unió.

shutterstock_2275369069.jpg 

Bíróság elé kell állnia Olaszország miniszterelnök-helyettesének, Matteo Salvininek egy még 2019-ben hozott döntése miatt. Akkor ugyanis belügyminiszterként nem engedélyezte, hogy a migránsokkal teli Open Arms spanyol hajó kikössön az olasz partoknál. Salvini bevezette a „zárt kikötők” politikáját, amelynek az volt a célja, hogy csökkentse az emberkereskedelmet. Az Open Arms jótékonysági szervezet által üzemeltetett hajót így csaknem három hétig tartották a tengeren, végül egy bírósági végzés alapján engedélyezték, hogy kikössön Lampedusa szigetén. 

A történelem során egyetlen kormányt és egyetlen minisztert sem vádoltak meg, vagy állítottak bíróság elé azért, mert megvédte a saját országa határait.

Azonban annak ellenére, hogy az olasz kormányfő, Giorgia Meloni szerint is Salvini csak a munkáját végezte, az ügyészek hat évre börtönbe küldenék. Fontos kiemelni azonban, hogy a legtöbb alkotmányhoz hasonlóan, az olasz is kimondja, hogy a haza védelme minden állampolgár kötelezettsége. Szakértők szerint e tekintetben Salvini nem követett el semmilyen jogellenes cselekedetet, így kérdéses, hogy az ügyészek milyen jogalapra hivatkoznak majd a tárgyaláson. 

Matteo Salvini az ellene folyó eljárással kapcsolatban X-en úgy fogalmazott, intézkedésének célja az volt, hogy megakadályozza, hogy Olaszország „egész Európa menekülttáborává” váljon, valamint kijelentette, hogy ha Olaszország és az olaszok védelme bűn, akkor ő bizony valóban bűnös. Salvini szerint az Open Arms hajóját soha nem akadályozták meg abban, hogy bárhová is menjen, csupán nem engedték kikötni Olaszországban.

Posztjában Salvini hozzátette:

Kormányom intézkedéseinek köszönhetően csökkentek a partraszállások’’

Az ENSZ adatai szerint is ez valóban így van: 2019-ben 11 471-re csökkent az Olaszországba tengeri úton érkezők száma, ami jelentősen elmarad az azt megelőző és az azt követő évek számaitól.

 salvinijooo.jpg

Forrás: Statista

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az X-en állt ki Matteo Salvini mellett. Az olasz miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan Magyarországot is azért büntetik, mert meg akarja védeni Európa külső határait az illegális migrációtól. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: jelenleg Európa legbátrabbjait büntetik, amiért gátat akarnak szabni a bevándorlásnak. Azok, akik a kontinenst akarják megvédeni, folyamatosan büntetésekkel kell szembenézzenek.

A 2021 októberében kezdődött perben ebben a hónapban születhet ítélet. Ha elítélik, Salvinit a kormányzati tisztségek betöltésétől is eltilthatják.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása