2024. szeptember 27. 07:00 - Danube Institute

Így vált Ciprus világelsővé a napenergiával történő fűtés terén

Cipruson, ahol évente több mint 300 napsütéses nap van, olyan tetőtéri rendszereket alkalmaznak, amelyek hasznosítják a nap energiáját; az ország minden más uniós tagállamot megelőzött a melegvizes napelemes rendszerek bevezetésében, becslések szerint a háztartások 93,5%-a használja ki az alternatív energiaformát a mindennapi életben. Az eddigi adatok szerint a Földközi-tenger keleti térségében fekvő sziget a napenergia-technológia széles körű alkalmazásának köszönhetően meghaladja az épületek fűtése és hűtése terén meghatározott megújuló energiai célkitűzéseket.

shutterstock_2447643881.jpg

„Mindez nagyszerű az alacsony jövedelmű családok számára, és ott van a sok munkahely is, amely ennek köszönhetően jött létre.” – mondta Charalampos Theopemptou parlamenti képviselő, a sziget első környezetvédelmi biztosa. Hozzátette: „sok olyan terület van, ahol Ciprus nem érte el az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó célokat, de ami az épületek fenntartható fűtésére és hűtésére használt megújuló energiaforrásokat illeti, könnyen elértük ezt, pontosan azért, mert oly sok éven át ilyen széles körben használtuk a napenergiával működő vízmelegítőket”.

Leggazdaságosabb energiaforrások:

Theopemptou, aki a ciprusi parlament környezetvédelmi bizottságát vezeti, még mindig élénken emlékszik arra, hogy csaknem 60 évvel ezelőtt látta az első napenergiával működő vízmelegítő rendszert felesége családi házának tetején: „Az 1960-as évek végén vezették be a vízmelegítőket Cipruson, és még mindig emlékszem a legelső rendszerre. Az izraeliek voltak azok, akik bemutatták nekünk a technológiát, és gyorsan rá is kaptak az emberek, mert annyira egyszerű. Csak napelemekre, tartályra és rézcsövekre van szükség. Azóta is csodálatos megoldást jelent az itteni háztartások melegvíz fogyasztására.”

A napkollektoros rendszerek nemcsak hőként gyűjtötték össze a napenergiát - amelyet általában villamos energia és fosszilis tüzelőanyagok elégetése révén állítottak elő -, hanem rendkívül költséghatékonyak voltak, és egy egész iparágat segítettek létrehozni.

Környezetvédelmi biztosként Theopemptou keményen küzdött azért, hogy a napelemes rendszerek kötelezővé váljanak minden újonnan épített lakó és kereskedelmi épületben: „Biztosi szerepemben ez prioritás volt. Az építészeknek most már gondoskodniuk kell arról, hogy a háztetőkön ne csak elegendő hely legyen a telepítések számára, hanem a súlyt is elbírják.”

Az ország élénk turisztikai ipara is egyre inkább ehhez a zöld megoldáshoz folyamodik, ami azt jelenti, hogy a szállodák majdnem 100%-a ilyen rendszert használ.

A telepítési költségek ma akár háromszor magasabbak lehetnek, mint korábban, de az ország ad uniós támogatásokat, és egy éven belül mindez kifizetődik. „Ezután alapvetően ingyenes meleg víz áll mindenkinek a rendelkezésére, és a villanyszámlák jelentősen csökkennek - nyilatkozta egy nyugdíjas ciprusi mérnök.

Megújuló energiaforrások az EU bruttó energia-fogyasztásában 2022-ben

Forrás: Eurostat


A megújuló energia, amely olyan forrásokból származik, mint a nap-, szél-, víz, bőséges, tiszta és kimeríthetetlen. A megújulókra való váltás népszerűsítése nem csak a környezettudatosságról szól. A legtöbben egyetértünk abban, hogy fontos a bolygót olyan állapotában a jövő generációjára hagynunk, amely virágzik és jólétet biztosít nekik. A mélyreható környezeti előnyök globális eléréséhez pedig szükségünk van szorosabb és több irányú nemzetközi együttműködésre.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása