2024. szeptember 26. 07:00 - Danube Institute

Nőgyilkosságok Kenyában – Rebecca Cheptegei halála rávilágít a helyzet súlyosságára

Rebecca Cheptegei olimpiai futónő meggyilkolása újra felerősítette a kenyai nőgyilkosságok elleni erőteljesebb fellépést követelő felhívásokat. Az eset nemzetközi visszhangot váltott ki a médiában és rávilágított a kenyai nők helyzetének súlyosságára.

shutterstock_2428864639.jpg

Az ugandai maratonfutó és olimpikon Rebecca Cheptegei szeptember 5-én vesztette életét miután volt párja felgyújtotta a kenyai Endebessben és pár nap alatt sérülései létfontosságú szervek leállását eredményezték. Volt élettársa később szintén belehalt az általa elkövetett támadás során szerzett égési sérüléseibe. Az olimpikon halála újra emlékeztette az országot a női sportolókkal szembeni visszaélésekre.

A Kenyában élő 33 éves Cheptegei kritikus állapotban volt, miután testének 75%-án égési sérüléseket szenvedett. A támadás a nyugati Trans Nzoia megyében lévő otthonában érte. Halálát a kenyai olimpiai csapat is megerősítette az X közösségi oldalon: „korai és tragikus halála mély veszteség, és gondolataink és imáink Önökkel vannak ebben a nehéz időszakban, miközben tisztelgünk öröksége előtt, és a nemi alapú erőszak megszüntetéséért küzdünk”.

Cheptegei hetekkel ezelőtt a 44. helyen végzett a női maratonfutásban a párizsi olimpián. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy a játékokon való részvétele „inspiráció, büszkeség és öröm forrása volt”, és hozzátette, hogy „megdöbbenéssel és mély szomorúsággal” értesült a haláláról és „az ellene elkövetett szörnyű támadásról”. 

Kipchumba Murkomen kenyai sportminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Cheptegei halála „nemcsak Uganda és az atlétikai közösség, hanem az egész régió számára veszteség”. A sportminiszter szerint a tragédia

élesen emlékeztet arra, hogy többet kell tennünk a nemi alapú erőszak ellen társadalmunkban, amely az utóbbi években az élsportban is felütötte a fejét”.

Kenyában az egyik legmagasabb a nők elleni erőszak aránya Afrikában. Médiajelentések szerint csak januárban több, mint 10 nő esett áldozatul nőgyilkosságnak az országban, amely az ENSZ meghatározása szerint nők nemük miatt történő megölése. Cheptegei a negyedik női sportoló, akit az elmúlt három évben Kenyában meggyilkolt a párja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-as jelentése szerint a 15 és 49 év közötti kenyai nők 38%-a tapasztalt már erőszakot intim partnere részéről. A nemi alapú erőszak túlélőinek támogatást nyújtó csoportok szerint évről évre nőtt az esetek száma.

2021-ben Uhuru Kenyatta akkori elnök „nemzeti válsághelyzetnek” nyilvánította a nemi alapú erőszakot.

Egy évvel később egy kormányzati jelentésből az derült ki, hogy a házas nők 41%-a tapasztalt már fizikai erőszakot. A nők és lányok elleni erőszakról szóló legutóbbi ENSZ-jelentés szerint a legtöbb gyilkosság Afrikában történt, ahol 20 000 nő vesztette emiatt életét.

Sunita Caminha, az ENSZ Nőszervezetének Kelet- és Dél-Afrikában a nők és lányok elleni erőszak felszámolásával foglalkozó szakértője szerint a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező nők és lányok a nőgyilkosságok áldozatai egy olyan világban, amelyet a nemek közötti széles körű megkülönböztetés és egyenlőtlenség jellemez.

Kenya már fogadott el törvényeket a nemi alapú erőszak felszámolására, de a kritikusok szerint kevés konkrét intézkedést hoztak a probléma kezelésére.

2004-ben bevezették a rendőrségen a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó irodákat, hogy megkönnyítsék a nők számára a nemi alapú erőszak bejelentését, és felgyorsítsák a nyomozást. A rendőrőrsöknek azonban csak a fele rendelkezik ilyennel, aminek oka az erőforrások hiánya. A kormány azt állítja, hogy érzékenyítő programokat folytat, miközben felülvizsgálja a nemi alapú erőszak elleni küzdelemre vonatkozó jogszabályokat.

Rebecca Cheptegei tragikus halála ismételten rávilágít a nemi alapú erőszak súlyos problémájára Kenyában, ahol az ilyen jellegű bűncselekmények rendszeres előfordulása továbbra is megoldásra vár. A tragédia emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy sürgős és átfogó intézkedések szükségesek a nők biztonságának megteremtéséhez és az igazságszolgáltatás biztosításához.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása