2024. augusztus 01. 07:00 - Danube Institute

Polgárháborúból energiaválság – egyre súlyosbodik Mianmar helyzete

Mianmart a véget nem érő polgárháború mellett egy újabb veszély fenyegeti, egy olyan energiaválság, melynek komoly következményei lesznek a közeljövőben. Csökkent az energiatermelés és a gáz export is, a katonai kormányzat pedig egyre nehezebben birkózik meg az országban felmerülő problémákkal.

shutterstock_2459997195.jpg

Már a legnagyobb városokban is elfordulnak sorozatos áramkimaradások, mindez a csökkenő gáz kitermelésnek köszönhető. A 2021-es katonai puccs óta a Thaiföldre exportált földgáz mennyisége 47%-kal csökkent úgy, hogy eddig az egyik legfontosabb gazdasági partnere volt az országnak. A junta helytelen energiapolitikája mellett a Yadana gázmező kimerülése is veszélyt jelent. A probléma már régóta ismert volt, a puccs előtti kormányzatnak voltak tervei újabb mezők keresésére, sőt megújuló energiaforrások is felmerültek. A politikai krízis mindezt a háttérbe szorította, ennek következtében 3 év alatt az energiatermelés 35%-kal csökkent.

 mianmargaz.png

Forrás: The Diplomat

Mianmar energiaválsága a politikai krízis közvetlen következménye, érdemi megoldás így csak a belpolitikai stabilitás helyreállítása után várható.

A junta a legtöbb külföldi befektető számára bizalmatlanságot eredményezett, ezért az országból a külföldi tőke gyorsan kiáramlott. Sőt, több helyi vállalat is elhagyta a hazai piacot a tomboló fegyveres harcok következtében. Mivel Mianmar egyik elsődleges gazdasági ágazata a gázipar, az energiakrízis nagy hatással volt a helyi valuta értekére is, a kjap a puccs óta az USA dollárhoz képest harmad annyit ér. Ilyen átváltási rátával Mianmarnak a külföldi energia import megfizetetlenül drága lenne.

A junta a probléma orvoslására személycserékkel próbálkozott, de ezek közel sem bizonyultak hatásosnak. A vezetés nem reagál megfelelően a gazdasági problémákra, és a hibáikból nem tanul. Minden alapvető fejlődési indikátor szerint Mianmar alulmaradt a szomszédjaihoz képest, függetlenül az országok politikai berendezkedésétől. A junta vezetése gyakran tesz hangzatos ígérteket és bejelentéseket, de a valóságban ezek szinte sohasem valósulnak meg. Min Aung Hlaing miniszterelnök több erőmű építését jelentette be, de változást sehol sem látni, a bizalom pedig a nemzetközi szintéren is folyamatosan csökken.

A jövő Mianmar számára nem tűnik túl fényesnek, a polgárháború vége előtt érdemi javulásra nem igazán lehet számítani.

A junta hatalma egyre inkább gyengül, területeket és összecsapásokat veszít, a növekvő társadalmi problémák pedig növekvő társadalmi ellenállást generálnak. Kormányváltásról ugyanakkor még egy ideig biztosan nem lehet beszélni. A területi veszteségek ellenére a junta a hadierejét erősíti, folytatódnak az összecsapások - számolt be egy helyi médium.

A katonai vezetésnek át kell értékelni a politikáját, hiszen a jelenlegi kormányzás nem kivitelezhető hosszú távon.

Az ország fejlődéshez elengedhetetlen a külföldi tőke beáramlása, ehhez viszont meg kell nyitni az ország határait a befektetők előtt, és lépéseket kell tenni a bizalom visszaépítéséhez. Mihamarabb megoldást kell nyújtaniuk az energiaválság kezelésére, ehhez egy teljes átalakításra van szükség. Új gázmező keresése, infrastruktúra építés és megújuló energiaforrásokra való koncentráció. Mianmar csak így tud fejlődési pályára lépni.

Szemlézte: Balogh Péter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása