2024. június 17. 16:00 - Danube Institute

Az ENSZ elé terjesztette tengeri fennhatóságának és nyersanyagkitermelési jogának kiterjesztését a Fülöp-szigetek kormánya

únius 14-én New Yorkban, a Fülöp-szigetek delegációja bejelentette igényét a Dél-Kínai-tengeri kontinentális talapzatra. A kőolajban és földgázban gazdag terület fölötti ellenőrzésre - ütközve több szomszédos állammal - a Kínai Népköztársaság is igényt tart.

shutterstock_481481404.jpg

Marshall Louis Alfarez, a manilai külügyminisztérium államtitkára úgy kommentálta ezt a lépést, mint „jövőnk biztosításának zálogát.”

A Dél-Kínai-tenger egy feszült konfliktuszóna a Kínai Népköztársaság és több szomszédos állam között. Peking jelentős, több állam igényeit semmibe vevő követelést tart fenn az egész régióra, mely a feltételezett jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyek mellett nagy halállománnyal, illetve 3 trillió dollárnak megfelelő éves kereskedelmi forgalommal is rendelkezik. 

delkinaitenger.png

Kína területi követeléseit 2016-ban Hágában illegitimnek nyilvánították, azonban Peking azokat továbbra is fenntartja. 

A térség fölötti ellenőrzés minden szomszédos állam számára létfontosságú és rendszeresek a kisebb-nagyobb összetűzések. Például, fülöp-szigeteki állítások szerint a Kínai Partiőrség rendszeresen vízágyúzza, illetve megrohamozza a filippínó hajókat.

Nemrég Szingapúrban, a Fülöp-szigetek elnöke, „Bongbong” Marcos úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egy ilyen incidensben akár egy filippínó is életét veszítené, azt Manila háborús cselekedetként értékelné. 

Manila lépése aggasztónak hathat, de ez csak ismét egy, a térséget érintő számos kisebb-nagyobb konfliktus közül. Kérdés, hogy Peking hogyan tervez válaszolni erre a lépésre, de felmerül az is, hogy a térség többi, Kínával szintén rivalizáló állama kész e teret engedni a filippínó követeléseknek?

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása