2024. június 12. 07:00 - Danube Institute

Egyre nagyobbak a belső feszültségek az amerikai baloldalon

A philadelphiai Pride-felvonuláson történt incidens során a Queers4Palestine csoport palesztinbarát tüntetői összecsaptak a felvonulás résztvevőivel, ezzel felhívva a figyelmet a palesztinok elnyomására és az LMBTQ+ közösséget érő diszkriminációra. A tüntetés jelentős vitákat váltott ki, rávilágítva az aktivista mozgalmak belső ellentmondásaira és a különböző elnyomásellenes csoportok közötti összetett viszonyokra. 

shutterstock_2452848149_1.jpg

A Queers4Palestine palesztinbarát tüntetői összecsaptak a philadelphiai melegfelvonulás résztvevőivel, mindössze három nappal a Pride hónap kezdete után. A tüntetők, akik közül néhányan keffiyeh-t, vagyis hagyományos arab kendőt viseltek, megállították a felvonulást, hogy rávilágítsanak a palesztin elnyomás és a történelmi LMBTQ+ előítéletek közötti, vélt párhuzamokra. Olyan jelszavakat skandáltak, mint „Minél inkább megpróbáltok elhallgattatni minket, annál hangosabbak leszünk!” és „A folyótól a tengerig”.

A kritikusok, köztük Clay Travis konzervatív kommentátor, az összecsapást a baloldali politikán belüli belső konfliktusok jeleként emelték ki.

A demonstráció Philadelphia városközpontjában zajlott és jelentős fennakadásokat okozott a felvonulás menetrendjében, míg a rendőrség megpróbálta helyreállítani a rendet. Az incidens nemcsak helyi, hanem globális szinten is feszültséget keltett, mivel rámutatott az aktivista mozgalmak belső ellentmondásaira és a különböző elnyomásellenes csoportok közötti összetett viszonyokra. Hasonló események már ezt megelőzően is előfordultak.

A Queers for Palestine közép-floridai csoportja már ez előtt is felkeltette magára a figyelmet, amikor is eltorlaszolta az orlandói Walt Disney World bejáratát. Ezzel tiltakozásukat akarták kifejezni a cég ellen, ami támogatja Izraelt. A tüntetők emberi barikádot hoztak létre és elzárták a forgalmat. Mindez egy dühös sofőrrel való összetűzéshez vezetett, aki azzal érvelt, hogy az akciójukkal elidegenítik a támogatókat. A floridai autópálya-rendőrség 11 percen belül három tüntetőt tartóztatott le.

Ismételten egy belső ellentét figyelhető meg a nemzetközi és a palesztin LMBTQ+ csoportok között is, hívják fel erre a figyelmet szakértők. A különböző források alapján

a palesztin aktivisták gyakran kritizálják azokat a nemzetközi szervezeteket, amelyek támogatják a palesztin ügyet, ám figyelmen kívül hagyják a palesztin társadalomban és vezetésben jelen lévő homofóbiát és diszkriminációt.

A Hamasz vezette Gázai övezetben az LMBTQ+ közösség tagjai súlyos üldöztetéssel néznek szembe. Több esetben is halálra ítélték a homoszexualitással vádolt személyeket és a közösség tagjai gyakran rejtett életet élnek a nyílt homofóbia miatt. A palesztin hatóságok, különösen Ciszjordániában, szintén ellenségesek, amit jól mutat, hogy 2019-ben a palesztin hatóságok betiltották az al-Qaws nevű LMBTQ+ jogvédő szervezetet és letartóztatással fenyegették a tagjait, bár később a tiltást visszavonták a nemzetközi nyomás hatására.

Ezen túlmenően a palesztin aktivisták közül néhányan kifogásolják, hogy a nemzetközi szervezetek nem veszik figyelembe a palesztin társadalom sajátosságait és az ottani valóságot. Az amerikai elnökválasztás közeledtével kérdésessé válik, hogy mekkora feszültségek keletkeznek mind az amerikai társadalomban, mind az USA és Izrael kapcsolatában. A tüntetők túlzott támogatása hátrányos lehet az amúgy is mélyponton lévő amerikai Közel-Kelet politikának, a túl szigorú büntetések, pedig sorsfordítóak lehetnek a Biden-adminisztráció számára.

Az ábrán is látható, hogy főként a demokrata többséggel bíró államokat érdekli Palesztina. Ha számukra nem elfogadhatóak a következő hónapokban történő intézkedések, akkor drasztikus változás következhet be a politikai döntésükben.

Szemlézte: Henez Botond

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása