2024. április 16. 16:00 - Danube Institute

Lemondott a dél-koreai miniszterelnök a választásokon elszenvedett vereség után

Han Dokszu, a konzervatív Nép Erő Párt (PPP) képviselője és egyben Dél-Korea miniszterelnöke, valamint vezető tanácsadói benyújtották lemondásukat, miután konzervatív kormánypártjuk megsemmisítő vereséget szenvedett a parlamenti választásokon.

shutterstock_1567981987.jpg

„Bocsánatot kérek az emberektől pártunk nevében, amely nem kapta meg támogatásukat” – nyilatkozta Han Dokszu az újságíróknak. Jun Szogjol dél-koreai elnök elfogadta a választások eredményét, és az államügyek átdolgozását ígérte a választóknak: „A kormány elgondolkodik, hogy lássa, voltak-e hiányosságok az elvárások teljesítésében, és még több erőfeszítést fordít az emberek megélhetésének javítására, valamint az ország jövőjét szolgáló reformfeladatok előrevitelére.”

Az arányos képviseletet is figyelembe véve a Koreai Demokrata Párt (DP) és szoros együttműködő pártja összesen 175, a PPP és a szatellitpártja pedig összesen 108 mandátumot szerzett. Fontos azt is megjegyezni, hogy ez volt az egyik legmagasabb részvételi arány a parlamenti választásokon.

A választások eredménye azt jelenti, hogy a liberális ellenzéki erők ellenőrzést gyakorolhatnak a Parlament felett, amíg Jun Szogjol le nem tölti 2027-ig az ötéves elnöki mandátumát. Ez valószínűleg gyengíteni fogja a kormánypárt uralmát, mivel Jun-nak, hivatali idejének megmaradt három évében, az ellenzék erősödő politikai offenzívájával kell majd szembenéznie. Ahogy korábban is említettük, Han Dokszu miniszterelnök, valamint vezető tanácsadói benyújtották lemondásukat, azonban azt nem tudjuk, hogy Jun Szogjol jóváhagyta-e ezt a kérésüket

Az eredményektől függetlenül Jun elnök hatalmon marad, valamint Szöul főbb külpolitikai princípiumai minden bizonnyal változatlanok lesznek. Keményen törekszik az Egyesült Államokkal és Japánnal való együttműködés fokozására, hogy együtt legyőzzék a gazdasági és biztonsági kihívásokat.

A választás egyfajta tesztnek is tekinthető, abban az értelemben, hogy miként teljesít Jun Szogjol mióta hatalomra jutott, és a dél-koreai társadalom esélyt kapott, hogy választ adjon: az elnök elbukott a szemükben.

koreaiszavazok.png

Részvételi arány a dél-koreai választásokon

Forrás: Statista

A rendkívül konzervatív dél-koreai társadalomban mindig is gondot jelentett a hatalmi pozícióban lévő emberek tisztázatlan múltja. Továbbá lehetséges az is, hogy az elnök túlságosan agresszív politikával próbálta elérni a reformjait, és a dél-koreai társadalom erre nem volt befogadóképes. A következő időszakban kiderül, hogy a választások eredményének fényében Jun Szogjol tud-e változtatni politikáján.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása