2024. április 04. 07:00 - Danube Institute

Belső összetűzések vannak a Republikánus Pártban a társadalombiztosítás korhatárának megemelése miatt

A Republikánus Párt tagjai azon vitáznak, vajon megéri-e erőltetni bizonyos reformokat, amelyek csökkentik a társadalombiztosításra fordított kiadásokat. Egyes tagok a nyugdíjkorhatár megemelését is támogatnák.

shutterstock_2226289967.jpg

A Republikánusok kiadták a 2025-re szóló költségvetési ajánlásaikat, a részletek között szerepelt, hogy amennyiben az Egyesült Államokban élő emberek meg szeretnék tartani a társadalombiztosítási jogosultságukat, tovább kell dolgozniuk.

Egyesek a pártban azonban arra figyelmeztették társaikat, hogy a társadalombiztosítási juttatások késleltetése a választás évében hatalmas politikai visszalépés lenne, valamint tökéletes lehetőséget ad a Demokratáknak, hogy azzal vádolják őket, hogy ezen juttatásokat csökkenteni szeretnék. Joe Biden a hírre reagáló X bejegyzésében már le is csapta a magas labdát.

Josh Hawley republikánus szenátor a következőképp nyilatkozott a tervről: ’Rettenetes ötlet. Teljesen ellenzem.

Amennyiben a Republikánusok örök időkre a kisebbségi pártba akarnak tartozni, akkor rajta, támogassák csak ezt. Annyira hülyék.

Ha a dolgozó emberekhez akarnak menni, és azt mondani nekik: „Gratulálok! Az egész életedben erre fizetted be az adód és most el is vesszük tőled ennek egy részét. Arra fogunk kényszeríteni, hogy még tovább dolgozz, mint azt ígértük!” Egyszerűen ez a legostobább dolog, amit valaha hallottam.’

A Republikánus javaslatban szerepel a többi között a „leendő nyugdíjasok nyugdíjkorhatárának szerény módosítása, a várható élettartam növekedése miatt”. Ez a dokumentum a legtöbbet keresők juttatásának csökkentését kéri, illetve hangsúlyozza, hogy ezeket a követeléseket nem arra tervezték, hogy azonnal életbe lépjenek, valamint nem is említ konkrét korhatárt. (Egyébként az ebben a témában felszólalók a múltban eddig azt javasolták, 67 évről 69-re emeljék fel.)

A Republikánusok, akik ezt az ötletet szorgalmazták, azt mondták, azért érdemes ezen elgondolkodni, mert az ország növekvő adóssága miatt fontos lehet a változások mérlegelése és a különböző programok fizetőképességének megőrzése.

A támogatók továbbá azt nyilatkozták: „A kiadott költségvetési terv nem csökkenti a nyugdíj előtt állók juttatásait.” A javaslat a Medicare program prémium támogatási modellé átalakítását, egy prémium támogatási modellé is előírja. (Ez egy egészségbiztosítási program, amit 65 év felettiek vehetnek igénybe, illetve fiatal fogyatékkal élők.)

A Demokrata Párt azt nyilatkozta, hogy ha bárki megpróbálja módosítani a társadalombiztosítást, azt meg fogja állítani, azonban a Republikánus Párt tisztán kimondta: nem hunyhat többet szemet a probléma felett.

Végső soron, ha meg akarjuk menteni a társadalombiztosítást a következő generáció számára, akkor meg kell reformálni.

Rengeteg változtatást, a korhatár emelésével kapcsolatban, meg kell beszélni, és ki kell próbálni, valamint figyelni kell az adózásra is. Mindezt nem azért, mert csökkenteni akarjuk a juttatásokat, hanem azért, mert szeretnénk, ha ez az utánunk lévő generáció számára is megmaradna.” – mondta Rand Paul republikánus szenátor.

Társadalombiztosítási szakértők azt jósolják, hogy a jelenlegi rendszer 2033-ra már nem fogja tudni kifizetni a teljes ellátást anélkül, hogy növekednének a bevételek, vagy csökkennének a kiadások. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden már javasolt néhány változtatást annak érdekében, hogy nagyobb bevételt szerezzen a társadalombiztosítások kifizetéséhez, azonban eddig ezek középpontjában a gazdagabb háztartások álltak.

435061393_1088087482468620_2392198986817633518_n.png

Bár nagy az összetűzés a Republikánus Párt tagjai között, a tervet a kongresszusi frakció 80%-a támogatta, ez pedig azt mutatja, hogy tényleg szükség van változásra, miután Biden tönkretette az amerikai gazdaságot. Az embereknek gondolniuk kell a jövőre, ez a döntés pedig főleg a mostani fiatalok számára fontos, akiknek már most el kell kezdeniük álláspontot foglalni, ha vágynak legalább ugyanazokra a juttatásokra, amikre a mostani nyugdíjasoknak még jogosultságuk van. Továbbá el kell fogadni, hogy az átlagéletkor kitolódásával szükség lehet a nyugdíjkorhatár emelésére, akkor is, ha nehéz lépésnek tűnhet.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása