2024. április 03. 07:00 - Danube Institute

Milyen hatása lehet a moszkvai terrortámadásnak az orosz elnökre?

Március 22-én egy orosz rock banda, a Piknik készült éppen a teltházas Crocus City Hallban fellépni, amikor hirtelen fegyveres terroristák törtek be a helyiségbe és gyilkoltak meg több, mint 130 embert. A mészárlásnak több száz sebesültje is lett. Nem sokkal a történtek után az Iszlám Állam felvállalta, hogy ők állnak a támadás mögött. Azt viszont az elején senki sem gondolta volna, hogy negatív következményei is lehetnek a vérontásnak.

shutterstock_2441515279.jpg

Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni and Muhammadsobir Fayzov. 4 olyan elkövető, akik biztosan részt vettek a terrorcselekmény végrehajtásában és emiatt valószínűleg életfogytiglanig tartó börtönbüntetés vár rájuk. Vajon csak ők segédkeztek a terv kivitelezésében? 

Eltekintve a maradék 7 embertől, akiket a négy közvetlen elkövetővel együtt tartóztattak le,

Vlagyimir Putyin azon a véleményen van, hogy a 11 emberen túl még többen hozzájárultak a tragikus eseményhez. Putyin gyanúja szerint valamilyen formában az ukránok is szerepet játszhattak az eseményekben.

Az Oroszországgal több, mint 2 éve hadban álló ország meggyanúsítására azért került sor, mert a terrorcselekmény elkövetői a mészárlás után Ukrajna felé készültek távozni. Továbbá Putyin kijelentette, hogy az ISIS-K nem vihette véghez az akciót egyedül, ugyanis ,,ez a szervezet Oroszországban be van tiltva”. Az ukránok részvétele a támadásban azonban mind a mai napig tisztázatlan és

Franciaország, valamint az Amerikai Egyesült Államok egyaránt állítja, hogy az egyedüli tettes nem más, mint az Iszlám Állam.

Mégis, hogy lehetnének hatással a történtek az orosz elnök jövőjére? Úgy, hogy az elmúlt évtizedekben nem ez az első eset, amikor a kelet-európai országot brutális terrortámadás éri. Sőt, a múltban még magasabb is volt a terrorindex, mint manapság. Pontosan ezért lehet az, hogy a

március 22-i események akár több millió emberben nem kívánatos emlékeket idézhetnek fel, melyek hatással lehetnek a frissen újraválasztott Vlagyimir Putyin népszerűségére.

 6fcb991c-70d2-4421-8602-704dea8e07d1.jpg

Forrás: Vision of Humanity

Ahogy az a diagramból is kitűnik, a terrorizmus mértéke az elmúlt évtizedben (2012-2022) folyamatosan csökkenni látszott Oroszországban. Nem meglepő módon ebben nagy szerepe volt az orosz elnök keménykezű politikájának is. Sajnos azonban 2022 óta újra növekedett egy kevéssel a terrorindex, mely valószínűsíthetőleg erősen kapcsolódik az Ukrajnával vívott háború elhúzódásához.

Ám, ha ez a mutató még tovább emelkedik, az az elnök sorsára is kihatással lehet, és nem pozitív értelemben.

Mégis, hogy minden rosszban legyen valami jó. Szomorú, ugyanakkor szívmelengető, hogy hányan fejezték ki együttérzésüket a terrortámadásban elhunytak és az áldozatok családjai felé. Több helyen, köztük a Crocus City Hallban is jó pár ezer virágot helyeztek el, gyakorlatilag egy egyfajta oltárt felállítva ezzel. Szomorú, hogy egy ilyen eseménynek kell történnie ahhoz, hogy az emberek összetartsanak, viszont szívmelengető, hogy mennyien szívükön viselik más emberek sorsát.

Vlagyimir Putyin sorsa pedig több tényezőtől is függhet a jövőben. Nem meglepetés, hogy az alakuló évi terrorindex ezek egyike. Bárkit okolhat az esetleges támadásokért, de csak beszéddel, vádaskodással senkit sem lehet megfékezni. Fontos, hogy a jövőben is sikeresen fenn tudja tartani azt a védelmi politikát, amely az elmúlt évtizedben olyan kiválóan működött. Viszont, amennyiben erre nem kerül sor, akkor az újabb kérdéseket vethet fel, melyek közül talán a legfontosabb a ‘hogyan tovább?’.

Szemlézte: Grizner Vivien

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása