2024. március 25. 07:00 - Danube Institute

Putyin nemzeti gyásznappá nyilvánította március 24-ét a moszkvai terrortámadás után

A moszkvai terrortámadás péntek este történt a Crocus City Hall-ban, ahol a „Piknik” zenekar lépett fel. 11 ember van őrizetben a vérengzés miatt. Eközben az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget, azonban az orosz elnök szerint Ukrajna állhat minden mögött.

shutterstock_2351882309.jpg

„Megpróbáltak rejtőzködni (a támadók), és Ukrajna felé venni az irányt, ahol - előzetes források szerint- egy előkészített ablak várt rájuk, az államhatár átlépéséhez.” – fogalmazott Vlagyimir Putyin. 

Az Aamaq hírügynökség közleményében az ISIS-K azt állította, hogy szándékosan támadt meg egy „nagy csoport keresztényt” Moszkva nyugati peremén. Ezen állítás valódiságát nem lehetett azonnal ellenőrizni. Az ISIS-K egyébként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett Horaszán ága, amely többnyire Afganisztánban, Iránban és Türkmenisztánban működik.

A gyanúsítottakat a Brjanszk régióban állították meg, az ukrán határ közelében. Az orosz nyomozóbizottság szerint a merénylet elkövetőinek „kapcsolataik voltak” Ukrajnában, ezért terveztek abba az irányba menekülni.

Mikhajlo Podoljak, Volodomir Zelenszkij tanácsadója azonnal válaszolt a vádakra:

Ukrajna sosem folyamodott terrorista módszerekhez. Ebben a háborúban minden kizárólag a csatatéren fog eldőlni.”

Az interneten közétett videókban látható, ahogyan a támadók Kalasnyikovokkal közvetlenül a tömegre lőnek. A leírások szerint a fegyveresek a hátizsákjaikban vitt kannákból származó benzinnel felgyújtották az épületet. A halottak között sokan a tűzben vesztek oda. mint 320 tűzoltó dolgozott a helyszínen. Legalább 3 gyermek is van az elhunytak között a jelentések szerint. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háláját fejezte ki a sebesülteket ellátó orvosoknak, valamint minden túlélőnek mihamarabbi felépülést kívánt.

Az amerikai hírszerzés az elmúlt hetekben információt gyűjtött arról, hogy az ISIS afganisztáni kirendeltsége támadást szervez Moszkvában, amit meg is osztott az orosz hírszerzőkkel, már március 7-én figyelmeztette őket a terroristákra:

Az elmúlt évtizedekben több, iszlamista csoportokhoz kötött terrortámadás is történt Oroszországban. A szélsőségesek már évtizedek óta harcolnak az észak-kaukázusi régióban az orosz erők ellen.„

A terrortámadást elkövető szervezet, az ISIS-K korábban is hajtott végre merényletet Oroszország, illetve más országok ellen. Az alábbi táblázatban ez megfigyelhető:

orosztabla.jpg

Bár bizonyíték nincs, az orosz elnök Ukrajnát hibáztatja a pénteki merénylet miatt, és ez előreláthatóan így fog folytatódni, amíg aktívan háborúzik a két ország,

az összes megragadható alkalom adtán. Az orosz és az ukrán vezetőség között nem csillapodik a feszültség, ehhez pedig az iszlám terrorszervezet kegyetlen támadása is társult, ami most az egész világgal tudatta erőteljes ellenszenvüket Oroszországgal szemben. Ennek többi között az is oka lehet, hogy a többi között Csecsenföldön, a muszlimok elleni bűntettek elkövetésével vádolják Moszkvát.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása