2024. március 12. 07:00 - Danube Institute

A teljes összeomlás szélére sodródott Haiti

A karibi-térség országát már régóta a mélyszegénység és a rend hiánya jellemzi. Az erőszak, a gyilkosságok és a rablás már szinte mindennaposak az alig 28 ezer négyzetkilométernyi területen, a 11,5 millió fős lakosság összjövedelme nem haladja meg a New York Police Department jövedelmének felét sem. A helyzet Jovenel Moïse egykori elnök 2021-es meggyilkolásával menthetetlenül megromlott, február 29-e pedig szinte végzetes napnak számított a szigetország szempontjából.

shutterstock_1950153169.jpg

A csaknem húsz évig tartó Duvalier-diktatúra után Haitinek 19 vezetője volt, a huszadik pedig – név szerint Ariel Henry miniszterelnök – jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik és onnan próbálja irányítani az országot, amelyet mára már teljesen felemésztett a drogkereskedelem, a bandaháborúk és leszámolások, az erőszak és a gyilkosság.

A karibi-térség országát már régóta a mélyszegénység és a rend hiánya jellemzi. A helyzet Jovenel Moïse egykori elnök 2021-es meggyilkolásával menthetetlenül megromlott, február 29-e pedig szinte végzetes napnak számított a szigetország szempontjából.

A miniszterelnök aznap éppen Kenyában tartózkodott hivatalos látogatáson, melynek keretén belül a még Henry által 2022-ben igényelt, végül 2023-ban megvalósult békemisszió további megerősítéséről, illetve 1000 rendőr Haitibe vezérléséről írt alá egyezményt a két vezető. Távollétében a drogbandák – melyek egyébként a főváros, Port-au-Prince csaknem 80%-át a felügyeletük alatt tartják – megtámadtak két börtönt, illetve ostrom alá vették a helyi nemzetközi repülőteret, meggátolva így a miniszterelnököt az országban való landolástól. Elfoglaltak továbbá számos rendőrállomást, bankot és kormányzati irodát is.

A helyi hatóságok tehetetlenek, hiszen a bandatagok egyrészről létszámfölényben vannak, másrészről a rendőrök nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel.

Március 5-én a haiti drogbandák egyik legerősebb tagja úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a jelenlegi miniszterelnök nem mond le, „polgárháború és népirtás” lesz Haitin. A kormányfő egyelőre az országon kívül tartózkodik, március 6-án pedig már arról is szóltak hírek, hogy az Egyesült Államok nyomásgyakorlással próbálja rábírni őt a lemondásra. A hivatalos eljárás ezen esetben úgy történne, hogy Henry lemondását egy átmeneti kormány beiktatása követi, amelyet egy később megválasztott vált fel.

Haitin mindezidáig számos nemzetközi és ENSZ békefenntartó misszió is zajlott, azonban egyik sem hozta el a várt eredményt.

Sőt, a bandák még profitálni is tudtak a külföldi jelenlétből, mivel a hotelek, élelmiszerüzletek, az üzemanyagtartalékok nagy része is az ő felügyeletük alá tartozik.

Időközben az USA március 10-én éjjel helikopterekkel evakuálta az amerikai nagykövetség személyzetének nagy hányadát. Más országok szintén hasonlóképp jártak el: a német külügyminiszter úgy nyilatkozott, nagykövetük a többi EU-s képviselővel a Dominikai Köztársaságba menekült. Ugyanezen a napon számos amerikai tengeralattjáró jelent meg Haiti partjainál, hogy megerősítse a nagykövetség védelmét, illetve segítsen a további evakuálásban.

Március 11-én a karibi-térség vezetői Jamaicában találkoztak, hogy megpróbáljanak mihamarabbi közös megoldást találni a helyzetre. Múlt héten, a Karib-tengeri Közösség elnöke már hangsúlyozta: együtt kell véget vetni a krízisnek.

Mindezek fényében rendkívül kérdéses az ország megmaradása. Az Egyesült Államok mihamarabbi békemissziót hirdet, habár annak előkészítéséhez és elindításához jelenleg nem rendelkezik elegendő forrással. Brazília hajlandóságot mutat a misszióhoz való hozzájárulásra, a nemzetközi közösség többi tagja pedig valószínűleg külső nyomásra szintén így fog dönteni.

Az USA egyelőre kész „logisztikai segítséget” nyújtani, elsősorban azért, mert fennáll annak a veszélye, hogy ismét nagy nyomás nehezedik majd az Államok határaira a kritikus haiti helyzet miatt.

Bizonytalan továbbá az is, hogy egy újabb békemisszió javítana-e a helyzeten, illetve segítene-e stabilizálni és a semmiből felépíteni egy olyan országot, amelyet már évekkel ezelőtt felemésztett a kábítószer és a bűnözés.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása