2023. október 12. 07:00 - Danube Institute

Franciaország felrúgta az egyezséget: mégis fogad Lampedusából érkező bevándorlókat

Nemrégiben Lampedusából érkező bevándorlók jelentek meg Párizsban, valamint tervben van a vidéki falvak közötti elosztásuk is. Mindezt úgy, hogy Franciaország sokáig az ellenkező álláspontot képviselte, illetve ellenezte a szigeten tartózkodók befogadását – adta hírül a The European Conservative

shutterstock_697264753.jpg

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusában tárgyaltak a szigetet, általánosságban pedig az egész európai kontinenst érintő bevándorlási hullámról. A tárgyalás lényege gyakorlatilag az volt, hogy Meloni rávilágított arra a tényre, hogy a migrációs válság kezelése nem pusztán egy adott ország – történetesen Olaszország – feladata, hanem együttes, európai fellépést igényel. Ezzel kapcsolatban születtek elképzelések, illetve egy több pontból álló akcióterv is von der Leyen részéről, a bevándorlók kötelező elosztása pedig már hosszú ideje terítéken van az európai diskurzusban.

Ezzel kapcsolatban jelentette ki Franciaország, hogy nem fogad Lampedusáról érkező bevándorlókat. Azonban, a valóság merőben eltér Párizs kijelentésétől: az Europe 1 beszámolói alapján

mégis érkeztek migránsok az olasz szigetről október első hetében, akik ideiglenesen tartózkodnak a fővárosban, majd tovább indulnak más nyugat-európai országok felé.

 

A főváros lakói aggodalmukat fejezték ki az újonnan érkezők kapcsán: romlott a közbiztonság, gyakorivá váltak a különböző csoportok és bandák közötti összecsapások, a drogkereskedelem pedig felélénkült; lévén, hogy a különböző kábítószert terjesztő hálózatok megpróbálják kihasználni nemcsak a helyzetet, hanem az embereket is. Lampedusában azonban merőben más állapotok uralkodtak: a bevándorlók főleg a befogadóközpontokban tartózkodtak.

Pierre-Yves Bournazel, Île-de-France régió közgyűlésének tagja felszólította a várost, hogy szállítsa el a bevándorlókat Északkelet-Párizs utcáiról. A képviselő szerint a hatóságok ennyi tisztelettel tartoznak feléjük, ugyanakkor pedig így megoldanák a helyi lakosok problémáit is.

Ebből kifolyólag néhányukat a német határhoz közeli, mintegy 2000 fős Plainfaing településre szállítják. Patrick Lalevée, a település polgármestere azonban aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban.

A francia közélet szempontjából Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés (Rassemblement Nacional – RN) pártja osztotta meg véleményét közösségi médiaplatformjain, elítélve a bevándorlók elosztását, valamint aláhúzva, hogy

ebben a kérdésben sem a francia választópolgárok, sem a községek véleményét nem vették figyelembe. A RN megjegyzése egyébként Macron még egy tavalyi rendeletére reflektál, melyben a jelenlegi elnök a demográfiai kihívást bevándorlókkal szeretné orvosolni, akiket vidéki városokba költöztetne be.

Eltekintve attól, hogy Olaszország igyekszik korlátozni a területére belépő migránsokat, hajók továbbra is érkeznek és kötnek ki Lampedusa partjainál.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása