2023. október 08. 16:00 - Danube Institute

„Lám, ki tért vissza!” - Robert Fico újra a hatalom közelében

Robert Fico szlovák politikus összesen 10 évig volt Szlovákia miniszterelnöke. Politikai karrierje során számos vitát váltott ki, és sokszor szembekerült az ellenzékkel és a polgári szervezetekkel. Politikáját gyakran az gazdasági populizmus és a nacionalizmus jellemezte.

shutterstock_388225057.jpg

Fico nemsokára visszatérhet, pártja ugyanis megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat Szlovákiában.

A választási győzelemhez nagymértékben hozzájárult, hogy a volt miniszterelnök megígérte: leállítja az Ukrajnába történő fegyverszállítást és ellenzi a szankciókat, melyeket Oroszországgal szemben vezetett be az Európai Unió. Mindezek mellett ígéretet tett arra, hogy megakadályozza Ukrajna NATO tagságát, hiszen az szerinte kirobbantaná a harmadik világháborút.

Az 5,5 milliós Szlovákiában a Smer, Fico pártja a szavazatok 23,4 százalékát szerezte meg, csaknem 200 ezer vokssal megelőzve a nyugat-orientált Progresszív Szlovákiát. A választás győztese kap először esélyt arra, hogy többséget szerezzen a 150 fős parlamentben.

A győzelemre Orbán Viktor miniszterelnök is reagált.

 „Lám, ki tért vissza! Gratulálok Robert Ficónak a szlovák parlamenti választásokon elért vitathatatlan győzelméhez. Mindig jó együtt dolgozni egy hazafival. Várom a közös munkát!"

Fico kampánya az egész kontinensen riadalmat keltett, Brüsszelben ugyanis attól tartanak, hogy Szlovákiát a háborúellenes táborba helyezi Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellé. A választási győzelem utáni első sajtótájékoztatón reagált ezekre a vádakra és finomított azon az álláspontján is, hogy „egyetlen töltényt sem” küld Ukrajnának. Az említett sajtótájékoztatón már úgy fogalmazott:

Szlovákia és a Szlovákiában élő emberek fontosabban, mint Ukrajna”

Fontos megjegyezni, hogy a Smernek legalább két koalíciós partnerre van szüksége a kormányzáshoz. Természetes szövetségesének tűnik a Hlas párt, amelyet Peter Pellegrini vezet, aki 2018-ban, a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását követő politikai válság idején vette át Ficotól a kormányfői posztot. A Hlas egyébként reflektált Robert Fico szavaira és a Smer elképzeléseire, amit vehetünk egyfajta figyelmeztetésnek is:

Szlovákiának egyértelművé kell tennie, hogy EU- és NATO-tag, ezért a Smernek korrigálnia kell külpolitikai állásfoglalásán.”

Pellegrini egyébként várja az együttműködési ajánlatot Ficotól.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása