2023. október 02. 07:00 - Danube Institute

A megemelkedett üzemanyagárak Oroszország háborús erőfeszítéseit segítik

Európa-szerte magas áron tudja az átlagember is megtankolni az autóját. Mi az oka annak, hogy ennyire elszálltak az üzemanyag árak és ezek milyen módon segíti ez Oroszország háborús törekvéseit? Az Independent cikkének szemléjéből kiderül.

shutterstock_1966776964.jpg

Érezhetően elszálltak az üzemanyag árak világszerte. Az Egyesült Államok, amely hatalmas energiahordozó és ásványkincs tartalékairól volt ismert a világ számára, lassan ott tart, hogy néhány államban a benzin és a dízel ára eléri a literenkénti 5-6 dollárt, ami példátlannak mondható. Ennek a folyamatnak az előidézője nem csak az orosz kormányzat, hanem a Biden-adminisztráció, amely olajkút forrási tilalmat vezetett be, ezzel megnövelve a beszerzési árakat.

olajar.png


Forrás: Statista

Ne felejtsük el, hogy Szaúd-Arábia nemrégiben jelentette be azt, hogy egy millió hordóval kevesebb olajat termel ki egészen 2023 végéig. Ezen kívül Oroszország, mint az OPEC+ szövetség tagja, szintén arról számolt be, hogy 300 ezer hordóval kevesebb olajat termel ezentúl. Tehát a képlet egyszerű: a kevesebb kínálat magasabb árat jelent.

Egyes elemzők szerint a robusztus kereslet és a korlátozott kínálat alapján az olaj hordónkénti ára elérheti a 100 dollárt. Vannak azonban más vélemények is ezzel kapcsolatban.

Az olajárak változékonyak lehetnek, és bár a következő hónapokban rövid időre meghaladhatják a 100 dollárt, nem valószínű, hogy ott maradnak.”

- mondta Jorge Leon, a Rystad Energy olajpiacokért felelős vezető alelnöke, aki az év utolsó három hónapjára átlagosan 90 dollár körüli árakat jósol. 

"Úgy látjuk, hogy az olaj drágulása gyakorlatilag kimerült, a gyenge gazdaságra tekintettel pedig visszaesési potenciált látunk" - mondta Thu Lan Nguyen, a Commerzbank árupiaci kutatásainak vezetője, aki az év végére 85 dolláros hordónkénti olajárat jósol. "Az olajár valószínűleg csak akkor emelkedik tartósabban, ha a gazdasági kilátások elkezdenek javulni, ami jövőre várható."

Na de hogyan is hatnak a magas energiaárak az orosz háborús gépezetre? „Az olajárak közelmúltbeli emelkedése, valamint az, hogy Moszkva csökkentette az ázsiai vásárlók számára nyújtott kedvezményt, azt jelenti, hogy "jelentősen több bevételre tesz szert ebből az exportból" - mondta Benjamin Hilgenstock, a Kijevi Közgazdasági Iskola vezető közgazdásza.

Oroszország mintegy 100 milliárd dollárnyi olajbevételtől esett el az Európai Unió importtilalma és a G7-ek által bevezetett hordónkénti 60 dolláros árplafon miatt, amely megtiltja a nyugati biztosítóknak és szállítmányozóknak, hogy az e szint feletti árú olajat kezeljék. 

Oroszország azonban egyre több módszert talált a felső határ megkerülésére, a többi között olyan szellem-tartályhajók flottáját használva, amelyek elfedik a tulajdonjogukat és az általuk szállított nyersolaj eredetét.

Minden további exportbevétel hozzájárul az orosz valuta és az általa importálható javak - beleértve a fegyveralkatrészeket is – mennyiségének növeléséhez.

A fentieket összegezve elmondható, hogy az EU, illetve az USA által kivetett szankciók egyáltalán nem gyengítik meg az orosz gazdaságot, helyette azonban egyre több problémával néznek szembe azok, akik bevezették azokat.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása