2023. szeptember 16. 09:00 - Danube Institute

Kulcsfontosságú partnerré vált Latin-Amerika

Az elmúlt néhány évben igencsak felélénkült a nagyhatalmak érdeklődése Latin-Amerika iránt. A korábban alábecsült és lenézett térség egyre központibb szerepet tölt be a „nagyok” geopolitikai stratégiájában. Az elmúlt időszakban nem csak az EU és Kína, de az Amerikai Egyesült Államok is elkezdett aktívan törekedni a kapcsolatok minél gyorsabb megerősítésére - írja a Foreign Policy

 shutterstock_1114231436.jpg

Egy amerikai kongresszusi küldöttség, élén Alexandria Ocasio-Cortezzel az Egyesült Államok demokrata kongresszusi képviselőnőjével, augusztusban Brazíliába, Chilébe és Kolumbiába látogatott el, mely nagy előrelépést jelentett a Latin-Amerikához fűződő új amerikai álláspont kialakításában. Látogatásuk fontosságára Ocasio-Cortez a Twitteren is felhívta a figyelmet.

Az amerikai külpolitika szemében Latin-Amerika hosszú évekig csupán problémaként tűnt fel a kábítószer és az illegális bevándorlás miatt, így esély sem volt arra, hogy a lehetőségek és ígéretek régiójaként tekintsenek rá. Egészen idáig. A küldöttség célja az volt, hogy csökkentse a washingtoni politika – gyakran el nem ismert – latin-amerikai helyzet súlyosbodásában játszott szerepét. Az Egyesült Államok térséggel kapcsolatos tevékenységének nyomán háttérbe szorult a demokrácia, jellemzőbbé vált az erőszak és a korrupció.

Hab volt a tortán a térség számára az Egyesült Államok és a globális észak más országai által támogatott neoliberális gazdasági modell, mely nagyban hozzájárult az észak felé irányuló bevándorlási hullámok erősödéséhez.

Az Obama-kormány idejében a belpolitikai, illetve anyagi kérdések álltak a latin-amerikai kapcsolatok fellendítésének útjába. A Biden-kabinet idejére azonban előtérbe kerültek olyan külpolitikai szempontok, melyek az USA szemében nem negligálhatóak tovább akkor, ha jelenlegi nagyhatalmi pozícióját meg kívánja tartani. Az erősödő biztonsági dilemma és a két nagyhatalom összeütközése egyre gyakoribb, mely jelentős hidegháborús/háborús potenciált teremt. Ettől tart a többi között Latin-Amerika is. Valóban nem megalapozatlan a térség félelme, igenis kialakulhat egy újabb hidegháborús helyzet, ezúttal csupán annyi különbséggel, hogy egy olyan ellenféllel állna szemben az Egyesült Államok, mellyel nem csak ő maga, de az egész világ az élet több területén is összekapcsolódik.

Hosszú évtizedek alatt a latin-amerikai országok megerősítették gazdasági kapcsolataikat Kínával. A nagyhatalom ma Dél-Amerika fő kereskedelmi partnerévé vált.

latinamerika_diagr.png

Forrás: The Economist

Azon latin-amerikai országok, amelyek már korábban is elismerték a Kínai Népköztársaságot Tajvannal szemben, immár az Egy Övezet Egy Út (Új Selyemút) program részeivé váltak. Ezek az országok Peking gazdasági növekedését lehetőségként értelmezik a kereskedelem és a beruházások növelésére, olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az infrastruktúra, a kommunikáció és a logisztika.

A Kínai befolyás folyamatos növekedése a Latin-Amerikai térségben egyre feszültebb hangulatot eredményez a szemben álló felek között.

A kínai diplomáciai és gazdasági előretörést Latin-Amerikában az amerikai érdekek potenciális fenyegetésének tekintik és eszerint igyekeznek válaszolni rá. Az USA számára világossá vált, hogy ahhoz, hogy felvegye a versenyt Kína növekvő gazdasági befolyásával a régióban, közös jövő építésére kell törekednie latin-amerikai szomszédaival. Ezen események fényében került sor az amerikai kongresszusi küldöttség augusztusi látogatására a térség több országában is.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolat kezelése minden bizonnyal a XXI. század diplomáciai kihívásának ígérkezik. Annak ellenére, hogy Kína gazdasági befolyása az elmúlt 20 évben exponenciálisan nőtt a régióban, az Egyesült Államok továbbra is a legfontosabb partnere marad Latin-Amerikának, melyet a feléleszteni kívánt kapcsolatok tovább erősíthetnek, tekintettel a több mint 200 éves közös történelemre, kultúrára és gazdasági kölcsönös függőségre.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása