2023. július 29. 09:00 - Danube Institute

Kenyai dopping – Miért siker a sok pozitív drogteszt?

Az elit sportok világában Kenya áll a figyelem középpontjában, ahogy egyre több doppingbotrány kerül napvilágra, különösen a futók között. A világ legsikeresebb „távfutó gyára” súlyos drogproblémákkal küzd versenyzői körében, a doppingolás kontrollálhatatlan méreteket öltött. A témáról a BBC közölt cikket.

shutterstock_111507227.jpg


Az elmúlt pár évben jelentősen megnövekedett a doppingszert használó kenyai futók száma. A korábbi maratoni világcsúcstartó Wilson Kipsang, az egykori félmaratoni világcsúcstartó Abraham Kiptum, a 2016-os riói olimpiai maratoni bajnok Jemima Sumgong, a londoni maraton győztese, Daniel Wanjiru, a háromszoros 1500 méteres világbajnok, Asbel Kiprop és utódja, Elijah Manangoi mind lelepleződtek illegális doppingolás közben. Legutóbb pedig Rhonex Kiprut bukott le, őt májusban függesztették fel ideiglenesen. Amennyiben bűnösnek találják, neve újabb sor lesz a már megbüntetett kenyai sportolók listáján.

Hiába reménykednek azonban azok, akik meg akarnak szabadulni afrikai ellenfeleiktől. Az Atlétikai Integritási Egység (AIU) vezetője, Brett Clothier bejelentette: „Mindenkinek fel kell készülnie, ugyanis sokkal több doppingolási eset lesz Kenyában az elkövetkezendő hónapokban és években.” Mit értett ez alatt? A Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez tartozó intézmény, melyet az atlétika területén az integritás megsértésének minden formája, például a dopping, a fogadás, a vesztegetés és a korrupció elleni védekezésre hoztak létre,

mostantól gyakrabban és figyelmesebben teszteli a sportolókat, így építve fel a rendszert, mely segíti a versenyek tisztaságát. Egy év alatt 5000 tesztet terveznek elvégezni.

 

Eddig igen kevés sportolót teszteltek a ranglétra felső fokáról versenyen kívül. Az előző év ötven Gold Label versenyén – a bostoni, londoni, New York-i, chicagói, berlini és tokiói maratonok mellett a világ legnagyobb versenyein – a győztesek 76%-ánál nem végeztek drogtesztet versenyen kívül, a győzelmük előtt. Ráadásul, a férfi és női dobogósok majdnem fele kizárólag olyan sportolókból állt, akiket még nem teszteltek versenyen kívül. Körülbelül 80%-uk Kenyából és Etiópiából származott, így nem volt nehéz behatárolni a probléma epicentrumát.

A drogok alkalmazása nem véletlen terjedt el ezekben az országokban. A szegény körülmények között élőknek egyszerű és nagy bevételt jelent, ha futónak állnak.

Egy-egy maratoni versenyen többszázezer dollárnyi jutalmat kaphatnak a győztesek, és otthon gyakran nemcsak a családot, de az egész törzset támogatni kell.

"Az országúti futás az atlétika legjövedelmezőbb része" – mondja Clothier. „Vannak pénzdíjak, részvételi díjak, és versenyek százai világszerte, hogy az emberek elmenjenek pénzt keresni.” Tekintve, hogy ilyen sokan választják a profi futást, mint munkát, a drogkereskedőknek széles vásárlókörük alakul ki. Mivel „minden második nap születik egy kenyai futó”, nehéz a csúcson maradni. Itt jön képbe a dopping.

A Kenyai Doppingellenes Ügynökség 2016-ban jött létre, és azóta az AIU-val együttműködve próbálja visszaszorítani a doppingvétségeket. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség 2018-ban kiadott közleményében mutatja, hogy

2004 és 2018 között 138 kenyai atlétának lett pozitív tesztje, akiknek csupán 14%-uk volt versenyen kívül tesztelve.

Az AIU a világ minden részén vizsgálja az atlétákat, az alábbi diagramon látható, hogy a begyűjtött tesztek milyen arányban érkeztek a különböző kontinensekről.

A kenyai kormány 2022-ben ígéretet tett a doppingtesztelés támogatására évi 5 millió dollárnyi értékben, a következő öt évre. Calthier szerint ez igazi változást hozhat. Paradox módon, minél több pozitív teszt születik, annál nagyobb a siker, mert ez azt jelenti, hogy sikerül az eltitkolt eseteket is feltárni. Tehát a rövid távú veszteség hosszú távú győzelemhez és tiszta versenyhez vezet.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása