2023. július 09. 09:00 - Danube Institute

A „cry-bully”-k és a vita infantilizálódása

Manapság nemcsak a diskurzus terén, hanem társadalmi szinten is általánosnak mondható, hogy a magukat áldozatszerepben feltüntető hangos, de kisebbségben lévő csoportok, helyzetüket ütőkártyaként felhasználva próbálják magukat pozícionálni a társadalmon belül, illetve magasabb státuszba jutni – emelte ki a Danube Institute rendezvényén Joanna Williams, a Cieo igazgatója, számos könyv szerzője, valamint Viv Regan, a Spiked ügyvezető szerkesztője, a Fiatal Újságírók Akadémiájának igazgatója. A meghívott előadókkal Prof. David Martin Jones, a Danube Institute kutatási igazgatója folytatott eszmecserét.

355684893_746166157515456_7583219263503461196_n.jpg


Williams és Regan olyan akadémiai háttérrel is rendelkező neves szakértők, akik egész életükben a szólásszabadságért szálltak síkra. Az egyre inkább eluralkodó cenzúrát saját maguk is megtapasztalhatták az elmúlt évtizedekben, éppen ezért hatványozottan fontosnak érezték és tartják még ma is, hogy e téren hangot adjanak véleményüknek, valamint teret biztosítsanak az eszmecserének.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy az áldozatkultúra, valamint az identitáspolitika felemelkedése vezetett ahhoz, hogy

a mai diskurzust egyre inkább áthassa az egyéni sértettség ünneplése,

illetve az ún. „cry-bully”-k véleménye is, akik a saját igazságukat minden fölé helyezve, a társadalom állandó megerősítését igényelve saját társadalmi igazságszolgáltatásukat hirdetik.

A woke oktatási intézményekben történő térnyerésével kapcsolatban elmondták: ezen ideológia, az identitáspolitikával együtt a családot támadja. A nyugati társadalmakban például mindez a szexuális felvilágosításon keresztül jelenik meg, amely a genderideológia és a woke-tanok inkorporálásával már jóval túlmutat a puszta felvilágosításon. Az intézmények pedig, a szólásszabadság csorbításával, ahelyett, hogy megtanítanák az egyént gondolkodni, megszabják, hogy mit gondoljon. Ezért

kulcsfontosságú a család szerepe, ahol megvalósul a tényleges és teljes körű szólásszabadság.

A kérdésekre adott válaszokban a meghívott szakértők kiemelték: mindketten bizakodva tekintenek a jövő kihívásai felé, hiszen egyre többen vannak, akik megkérdőjelezik a woke-tanok érvényességét, sőt, egyet nem értésüknek hangot is adnak. Hangsúlyozták: fontos, hogy az ő véleményük is teret nyerjen, melyet különböző szellemi termékek (könyvek, podcastok és véleménycikkek) segítségével tudnak bemutatni, ellensúlyozva így a médiában mindinkább eluralkodó progresszivitást.

Írta: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása