2023. november 05. 16:00 - Danube Institute

Hová tart a modernkori feminizmus?

2023. október 27-én Mary Harrington angol írót, publicistát látta vendégül a Danube Institute, aki Feminism Against Progress című, 2023-ban megjelent könyve alapján tartott előadást a mondernkori feminizmusról, progresszivitásról, valamint a hagyományos szerepek fontosságáról. Az előadóval Rod Dreher, a Danube Institute Network Projectjének igazgatója folytatott diskurzust, a köszöntőt Melissa O’Sullivan, az intézet ügyvezető-igazgatóhelyettese tolmácsolta.

396711144_830174662447938_1651853608469300043_n.jpg

Mary Harrington sosem tartotta magát konzervatív publicistának, sokkal inkább „reakciós feministának”, mely végső soron azzal kapcsolható össze, hogy az egyén tartalmas életet éljen úgy, hogy körülötte minden képlékeny. A feminizmus kapcsán az előadó elmondta: a középkorban a társadalom magját a háztartások képezték, ahol férfi és nő egymást kiegészítve dolgozott, a gyermekeket pedig még így is tudták nevelni. Azonban, a munkák iparosításával, illetve azok minőségi változásával ezen egyensúly felbomlott. Ebből kifolyólag született meg maga a feminizmus is, hiszen a korábban még adottnak vélt, otthon is végezhető munkák eltűnésével a nők sérthetővé váltak. A mozgalom idővel két ágra szakadt, és létrejött a „gondoskodás feminizmusa”, mely az otthon, illetve a kapcsolatok védelmére kelt, illetve a „szabadság feminizmusa”, amely pedig azt az érdeket és törekvést testesítette meg, hogy nő és férfi egyenlő jogokkal, egyenlő eséllyel lépjen be a munkaerőpiacra.

A szexuális forradalom radikális változást jelentett a feminista mozgalmak terén: gyakorlatilag véget vetett a feminizmusnak.

A transzhumanista forradalom beköszöntével, illetve a fogamzásgátlók forgalmazásával – mely gyakorlatilag eltörölte a különbségeket a két nem között -, végső soron pedig az abortusz legalizálásával – mely ellen nagyon sok magát feministának valló nő is tiltakozott – a feminista mozgalmak az idő során nagymértékben átalakultak.

A modernkori feminizmus kapcsán Harrington kiemelte, az Egyesült Királyságban nem sikerült olyan szinten gyökeret vetnie, mint például az Egyesült Államokban, mivel a szigetországban egyrészről az Országos Egészségügyi Szolgálat is nagy szerepet játszott ennek fékezésében, másrészről pedig az adófizetők is konzervatívabb szemlélettel tekintenek az ilyen kérdésekre.

Harrington előadása végén hangsúlyozta:

a legfontosabb, hogy a kapcsolatokra ne fogyasztási termékként tekintsünk, hanem olyan kötelékként értelmezzük, amely végül házasságban bontakozik ki.

Ebből kifolyólag kulcsfontosságú, hogy a leendő partnerben a hűséget és a támaszt keressük. A férfiaknak hagyni kell, hogy „férfiak legyenek” vagyis, hogy egymás között szocializálódjanak, hiszen ezáltal lesznek fontos támaszai a nőknek még az olyan kulcsfontosságú kérdésekben is, mint például a női sportok védelme. A sikeres kapcsolathoz pedig elengedhetetlen az idősebb, már házas nők véleménye, útmutatása is, mivel az ő tanácsaik is hozzájárulnak ahhoz, hogy a család és a kapcsolatok stabilak és gyümölcsözők legyenek szülőknek és gyermekeknek egyaránt.

Írta: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása