2023. július 02. 16:00 - Danube Institute

George Yeo: Kína nem érdekelt a Nyugattal való konfrontációban

Jóllehet gyakran kerül elő a közbeszédben, hogy Kína és a Nyugat összecsapása elkerülhetetlen, Kína nem egy agresszív hatalom. Valójában bezárkózó és védekező ösztöneire hallgat minden konfliktushelyzetben – szögezte le George Yeo, volt szingapúri külügyminiszter és nyugalmazott tábornok a Danube Institute rendezvényén a Lónyay-Hatvany villában. A délkelet-ázsiai politikus David Martin Jonesszal, a Danube Institute kutatási igazgatójával, Horváth Csabával, az intézet vezető kutatójával és Eszterhai Viktorral, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatójával folytatott diskurzust.

yeo.jpg

Yeo leszögezte: a Nyugat nem érti eléggé Kínát ahhoz, hogy valós képet alkothasson szándékairól. Kína elsősorban azért tűnik fenyegetésnek az egész nemzetközi rendszer számára, mert óriási a mérete és rendkívül egységes, etnikailag homogén. Ezt a nagy, homogén tömböt azonban az hozta létre és tartja fenn, hogy Kína mindig is nagyon bezárkózó és védekező volt. A koronavírus alatt is ebből profitált: lezárta a határait és gazdaságilag sokkalta jobban megúszta a krízist, mint bármelyik másik fejlett társadalom. Kína tehát okosan alkalmazza ezt a stratégiát.

Viszont pontosan ezért

a távol-keleti hatalom nem Oroszország, amely agresszívvá válik, ha veszélyt érez: inkább visszahúzódik, és „bezárja a kapukat”.

Éppen ezért az ukrajnai háborúban is inkább békecsináló szerepet fog játszani. A háború hasznos számára abból a szempontból, hogy a multipoláris világ létrejöttét segíti elő, hiszen leválasztja Oroszországot a Nyugatról. Azonban az nem érdeke, hogy a háború tovább eszkalálódjon, még komolyabb instabilitást gerjesszen Európában. Oroszországot éppen ezért gazdaságilag segíteni fogja, hogy ne omoljon össze, de elsősorban a békés rendezésre fog törekedni.

A szingapúri külügyminiszter hazánk világpolitikai helyzetére is kitért, leszögezve:

a kicsi országok elsősorban türelmes, óvatos, de következetes politikával tudják megőrizni identitásukat és érvényesíteni akaratukat a nemzetközi színtéren.

Ez igaz Délkelet-Ázsiában is, tekintettel hazájára, Szingapúrra, de Magyarországra is. Manapság, a hatalmas világpolitikai blokkosodás és az erősödő integrációk korában a legnehezebb az identitás és a szabad akarat megőrzése a kis országok számára. Ebben a kicsi Magyarország és a távoli, de szintén kicsi Szingapúr érdekei összeérnek – hangsúlyozta a délkelet-ázsiai politikus.

Írta: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása