2023. június 16. 16:00 - Danube Institute

A jogállamiság fogalma a politikai csapdában – beszélgetés dr. Bóka János államtitkárral

A Danube Institute által szervezett nemzetközi jogállamisági konferencia záróelőadásában dr. Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium Európai Ügyekért Felelős államtitkára osztotta meg gondolatait a jogállamiság politizálódásával, a Magyarországot érő kritikákkal, illetve az aktuális európai uniós kérdésekkel kapcsolatban. A beszélgetést dr. Gát Ákos Bence, a konferencia kezdeményezője, a Danube Institute külkapcsolati vezetője moderálta.

boka.jpg


A tudományos szakmai háttérrel is rendelkező államtitkár a jogállam politizálódásával kapcsolatosan kiemelte: maga a jogállam szerinte politikai fogalom, mivel a hatalomgyakorlással hozható szoros kapcsolatba. Ennek a politikai fogalomnak az elmúlt időszakban jogi konnotációt is tulajdonítottak, azonban

manapság már a jogállam újrapolitizálódásának lehetünk szemtanúi, amely ezúttal nem a hazai, hanem az európai színtéren történik, az Európai Uniós intézmények közreműködése révén.

A panelbeszélgetés során Bóka ismertette az Unió különböző, jogállamisági eljárás címszó alatt futó eljárásait, többek között azokat is, amelyek Magyarországgal szemben folynak. Az államtitkár kiemelte: ezen eljárások egy része közvetlenül kapcsolódik a jogállamisághoz, egy része pedig közvetett úton. A közvetlenül kapcsolódó jogállamisági eljárások a 7.1-es és 7.2-es cikkely szerinti eljárás. Magyarország jelenleg a 7.1-es cikkely szerinti eljárás alatt ál. Továbbá, ide tartozik még a jogállamisági mechanizmus is, melynek keretében az Európai Bizottság, az Európai Tanács, valamint az Európai Parlament párbeszédet folytat a tagállamokkal, elsősorban az igazsági rendszer függetlenségéről, a korrupció elleni küzdelem, illetve a média szabadságáról. Továbbá, ezen eljárások közé tartozik még a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet, amely közvetetten kapcsolódik a jogállamiság fogalmához, hiszen elsősorban nem a jogállamisági hibákat igyekszik kiküszöbölni, hanem az uniós költségvetés védelmét hivatott szavatolni. Jelenleg egyedül Magyarország az, amely ezen eljárás alatt áll, így még bizonytalan, hogy ténylegesen egy jogállamisági eljárással áll szemben, vagy az eljárás a költségvetés védelmének garantálásáról szól.

A jelenleg is folyó eljárásokkal kapcsolatban Bóka János kiemelte: eredeti céljuk az volt, hogy egymást kiegészítve hatékonyabbá tegyék a rendszert, azonban a gyakorlatban csak megnehezítették a párbeszédet.

A jövőre esedékes magyar uniós elnökség kapcsán az államtitkár hangsúlyozta: az Európai Parlament ezen témát érintő támadásai ellenére a soros elnökség sorrendjének megváltoztatása jogilag és az Európai Bizottság szintjén is irreleváns téma. A soros elnökség betöltése kötelezettség minden EU-s tagállamnak, az EU-s intézményeknek pedig szintén kötelezettség, hogy konstruktívan együttműködjenek a tagállamokkal.

Írta: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása