2023. január 18. 07:00 - Danube Institute

Állandó migrációs nyomás nehezedik Európára

2015-ben hivatalos adatok alapján csaknem 1.82 millió illegális határsértés történt az Európai Unió külső határain. Az elmúlt években ez a szám csökkenni látszott, azonban a migrációs nyomás nem szűnt meg, a következményeit pedig még a mai napig érezzük. A 2022-es évben lezajló migrációs folyamatokról az Euronews cikke és a Frontex közleménye adnak számot.

shutterstock_1880589040.jpg

2022-ben előzetes kalkulációk alapján (a végső érték nagyobb lehet, amennyiben minden faktort figyelembe veszünk) közel 330 000 illegális határsértésről számolnak be a hatóságok, melyek az Európai Unió külső határainál történtek. Eltekintve attól, hogy a határsértések száma olykor enyhén csökkenő tendenciát mutatott, a tavalyi évben számuk nagymértékben megugrott:

az elmúlt időszak adatait egybevetve 2016 óta nem regisztráltak ennyi illegális határátlépést, mint 2022-ben.

A legtöbb határsértő a nyugat-balkáni útvonalon érkezett: összesen 145 600-an, ez a szám pedig megfelel az összes illegális bevándorló felének. A többség szír, afgán és török állampolgár volt, de tavaly előfordult az is, hogy Tunéziából, Burundiból és Indiából érkezők is megpróbáltak ezen az útvonalon Nyugat-Európába jutni.

A Nyugat-Balkánon kívül sokan a közép-mediterrán útvonalon keresztül – mely Észak-Afrika és Olaszország közötti mediterrán szakaszt jelenti – közelítették meg a nyugati országokat. Míg 2016-ban az illegális bevándorlók száma itt 181 459 volt, addig 2022-re csaknem 100 000 főre csökkent, azonban ez nem jelenti azt, hogy kisebb nyomás nehezedett volna az útvonalon elhelyezkedő országokra.

A kelet-mediterrán útvonal elsősorban Görögországot, Ciprust és Bulgáriát érinti, ahol a főleg szír, nigériai és afgán migránsok száma a 2019-es adatokhoz képest megkétszereződött, hiszen tavaly több mint 42 800-an keltek át Európába ezen az útvonalon.

A három főbb migrációs útvonalon kívül a nyugat-mediterrán útvonal (Észak-Afrika és Spanyolország között húzódó szakasz), illetve a nyugat-afrikai útvonal (mely Szenegált, Gambiát, Mauritániát és Marokkót köti össze a Kanári-szigetekkel) is igen közkedvelt volt az elmúlt években. Azonban, 2022-ben az itt érkezők száma mindkét esetben csökkenő tendenciát mutatott.


Forrás: Frontex Annual Risk Analysis for 2017, 2018, 2022/2023


A többség főleg férfi volt, nők és gyermekek elenyésző számban érkeztek: míg a nők csupán 10%-át tették ki a határsértőknek, addig a gyermekek 9%-ot.

A Keletről és Afrikából érkező migránsoktól eltekintve 2022. február 24-től, vagyis az orosz-ukrán háború kitörésétől kezdve majdnem 13 millió ukrán menekült kényszerült otthonát elhagyni. Szakértők szerint ez a jelenség a közeljövőben is aktuális marad – legalábbis addig, míg véget nem ér a háború.

Az Európára nehezedő migrációs nyomás továbbra is jelen van, a mindinkább növekvő illegális határsértés pedig komoly gondot jelent a tagországoknak.

Még 2020 szeptemberében az Európai Bizottság egy új migrációs és menekültügyi paktummal állt elő, amelyről még a mai napig tárgyal a 27 tagország. A megoldás viszont egyértelműen a fokozott határvédelem lenne – nemcsak a szárazföldi útvonalak, hanem a vízi útvonalak esetén is –, melynek segítségével ténylegesen sikerülne gátat szabni az Európába irányuló migrációs folyamatoknak.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása