2022. november 07. 11:00 - Danube Institute

Mire érdemes figyelni az amerikai félidős választások alatt?

November 8-án megnyílnak a szavazóhelyiségek Egyesült Államok-szerte. Számos poszt kerül betöltésre ilyenkor – a szenátus tagjainak harmada, a képviselőház teljes létszáma, illetve számos kormányzó és egyéb állami tisztviselő. Röviden bemutatjuk, milyen választási eredményeket érdemes követni.

shutterstock_1200539146.jpg

35 szenátusi, 435 képviselőházi, 36 állami kormányzói szék és számtalan állami tisztviselői poszt. Mindennek a sorsáról döntenek az amerikai választók november 8-án. A teljes versenyt követni gyakorlatilag lehetetlen és nem is érdemes. A legtöbb amerikai híroldal megfelelő „összegző” közvetítéssel készül, amelyen követhető, hogy hány tisztség sorsa dőlt már el, és mennyi kérdéses még.

A választás azonban követhető személyesebb módon is. Legjobb, ha kiválasztunk bizonyos posztokért folyó harcot, és azokat kísérjük figyelemmel. Ezt számos oldalon tehetjük meg, amelyből külön felsorolás most nem készül. Személyes kedvencem azonban a FiveThirtyEight adatábrázolásai és kommentárja, amely rendkívül professzionális és jól áttekinthető.

Természetesen nem tetszés, hanem fontosság szerint kell választanunk. Van, ahol relatíve egyszerű dolgunk van. A szenátus esetében nem túl sok választás közül válogathatunk. A két párt jelenleg gyakorlatilag egyenlő számban van jelen, (50-50) így akár egy-egy hely sorsa is kulcsfontosságú lehet. Ha a legszorosabb küzdelmeket figyeljük, azzal nagyjából meg is találtuk a döntő pontokat. Lehet, hogy egy adott párt számára előzetesen „valószínű” győzelemként elkönyvelt verseny is megfordul, de ha ismerjük a legszorosabbak végeredményét, gyakorlatilag tudhatjuk a verseny végét.

A szenátusi választások közül hatnak van nagy jelentősége és vannak nagy kérdőjelei.

Mivel a keleti parton kezdődik a szavazatok számolása, így először Georgia és Pennsylvania eredményeit érdemes követnünk. A korábban republikánusok által tartott széknek most nincs újrainduló jelöltje, mindkét szereplő új, s a republikánus, Mehmet Oz 2%-kal vezet demokrata kihívója előtt.

Hasonló a helyzet, de fordítottak a kiindulási pozíciók Georgiában. Raphael Warnock demokrata szenátort Herschel Walker hívja ki, és jelenleg teljesen azonos a pozíciójuk a közvélemény-kutatásokban.

A szenátus szempontjából Wisconsin, Nevada és Arizona válhat még izgalmassá, ahogy telik az éjszaka. Wisconsinban egy republikánus szenátusi széket próbál megvédeni Ron Johnson szenátor, s erre megvan az esélye, de izgalmas versenyt láthatunk itt is.

Nevadában és Arizonában fordíthatnak a republikánusok. Előbbiben a jobboldali jelölt a kutatások szerint kis előnyben van, Arizonában hátrányban, de folyamatosan dolgozza le azt.

Ezeknek az eredménye azonban Magyarországon valószínűleg csak a szerdai nap folyamán derül majd ki.
A képviselőházi választások esetében kevésbé lehet személyes kulcsversenyeket azonosítani. A legfontosabb, hogy megfelelő kategóriájú területeket figyeljünk.

Mint az elmúlt évtizedekben folyamatosan, a verseny frontvonala alapvetően a nagyvárosok elővárosaiban húzódik majd.

Minél több kertvárosi régiót szereznek meg a republikánusok, annál biztosabb a képviselőházi győzelmük. A 270towin kiváló térképén jól megfigyelhető, hogy New York, Detroit, Chicago, Los Angeles elővárosi kerületei kínálják majd a legszorosabb versenyeket.

Néhány kormányzó- és egyéb állami tisztviselői székért folyó verseny is érdeklődésre tarthat számot. A későbbi elnökjelölti esélyek szempontjából lényeges lehet például Gavin Newsom kaliforniai demokrata és Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó újraválasztásának eredménye. A kijelentő mód nem véletlen, hiszen mind a ketten elég biztosan ülnek a székükben. Csak az arány az, ami igazán érdekes. Nagy győzelmek esetén biztosabb kézzel kezdhetnek esetleges elnökjelölti kampányba, amely mindkettőjük esetében igen valószínű. Donald Trump már el is kezdett gúnyolódni DeSantis-on, sajátos stílusában jelezve, hogy igazi kihívónak tartja őt.

A FiveThirtyEight szerint a floridai és – érdekes módon – a new york-i republikánus kormányzójelöltek szereplése nagyban előrejelezheti az országos republikánus esélyeket is.

Különösen a fősodorbeli médiában nagy jelentőséget tulajdonítanak egyes államtitkári – tehát egyes tagállami államtitkári – és főügyészi pozíciókért folyó harcnak. A főügyészek perek indításával meggátolhatják egy-egy törvény végrehajtását, vagy akár meg is semmisíthetik győzelem esetén, az államtitkárok pedig a választások lebonyolításáért felelősek.

Előbbi esetben Biden elnök tevékenységének akadályozását várják a republikánus győztesektől, utóbbiban a 2024-es választások tisztaságát féltik egyes amerikai lapok. Érdemes lesz figyelni, hogy hány államban szerzik meg ezeket a posztokat a jobboldali jelöltek.

Az amerikai időközi választások minden jel szerint republikánus sikerekkel zárulnak majd. Ettől függetlenül, ha minél gyorsabban előre akarjuk jelezni az eredményeket, érdemes a legfontosabb versenyeket megfigyelni. A szenátus esetében nagyon komoly, döntő is lehet egy-egy szék. Ha pedig nagyon nagyot nyernek a képviselőházban a jobboldaliak, akár az elnöki vétót is felülíró többséget – a máshol is ismert kétharmadot – is elérhetik. Ukrajna támogatása és az abortuszjogok kapcsán pedig a világ és a nyugati társadalmak életét is lényegesen befolyásoló változások jöhetnek, ha a Republikánus Párt november 8-án többséget szerez minden állami törvényhozási fórumon.

A keleti part első eredményeit magyar idő szerint valószínűleg november 9-én hajnali kettőtől lehet majd megismerni. Mire felkel a nap, az amerikai politika újabb fordulatot vesz.

Írta: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása