2022. június 04. 09:00 - Danube Institute

Előretörnek a függetlenek Ausztráliában

Egyre nagyobb skalpokat gyűjtöttek a lokálisan megszerveződő polgári csoportok a Liberális Párt kárára az elmúlt évtizedben.

ausztralfuggetlenek_nyito.jpg

Cikksorozatunk előző részében a választási vereséget szenvedő ausztrál jobboldali szövetségre leselkedő fenyegetésekkel foglalkoztunk, amelyek közül tán – mint kiderült – a független, alulról szerveződő erők előretörése az egyik legkomolyabb. Példának okáért bemutattuk, hogyan került Indi választókörzet a rendszerpártokon kívüliek kezére. Lássuk, milyen egyéb, nagy jelentőségű mandátumokra tettek szert az elmúlt időben és az idei választásokon a független jelöltek!

Az előző cikkben ismertetett, Indi körzetből kiinduló modellt 2019-ben Sydney egyik gazdag, partvidéki negyedében is kipróbálták, ahonnan Tony Abbott korábbi miniszterelnök nem kevesebb mint 25 éven keresztül jutott be megszakítás nélkül a parlamentbe. Az ügyvéd és olimpiai érmes műlesikló Zali Steggal azonban véget vetett a negyedévszázados szériának, és

függetlenként hatalmas győzelmet aratott Abbott felett, idén pedig még nagyobb fölénnyel tartotta meg alsóházi székét.

Abbott legyőzése után az idei választáson a Kooyong nevű választókerületet képviselő Josh Frydenberg pénzügyminisztert és pártalelnököt pécézték ki elejtendő nagyvadként. A mandátumot ráadásul az 1945-ös alapítása óta végig a Liberális Párt birtokolta. A World Politics Review szerzője a választások előtt megjelent cikkében ennek tükrében megjegyezte, hogy Kooyong elveszítése rendkívül szimbolikus volna; egyrészt érzékeltetné, hogy a Liberális Párt egyre népszerűtlenebb Victoria államban, másrészt kidomborítaná a jobboldali politikai csoportosuláson belüli ideológiai megosztottságot. Mindez mára valóság, hiszen a hivatalosan függetlenként induló Monique Ryan szoros küzdelemben végül felülkerekedett az előző ausztrál kormány második legfontosabb tisztségét betöltő Frydenbergen.

Habár a „Hangok” mozgalom elsősorban a helyi ügyeket szem előtt tartva igyekszik megnyerni a választópolgárokat, akad néhány szövetségi szinten érvényes programpontjuk is:

keményebben lépnének fel a szigetországban különös aggodalmat keltő klímaváltozás ellen, továbbá kiemelt figyelmet fordítanának a korrupcióellenességre és a nemek közti egyenlőségre

– sorolja a szerző. Habár ezek a lokálisan megszervezett közösségek továbbra sem szeretnének egységes politikai csoportosulássá alakulni, a Liberális Párt már pártnak állítja be őket. Ennek fő alapja az lehet – magyarázza a WPR elemzője –, hogy a mozgalom több jelöltjének kampányába is komoly összegekkel szállt be Ausztrália egyik leggazdagabb üzletembere, aki nem mellesleg egy klímapolitikát előlendíteni hivatott alapítványnak az atyja.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása