2022. május 19. 06:46 - Danube Institute

Kínára koncentrálnak az ausztrál választási kampányban

Rendkívül szoros szövetségi választás elé néz hétvégén a szigetország, ahol a geopolitikai és nemzetbiztonsági kihívások most szokatlanul nagy érdeklődésnek örvendenek a szavazók körében.

ausztralvalasztas_nyito.jpg

Szövetségi választásokat rendeznek szombaton Ausztráliában. A felmérések szerint roppant kiélezett verseny várható a két nagy politikai erő, a jelenleg hatalmon lévő liberális-nemzeti koalíció és a Munkáspárt között. Az elmúlt hetekben közölt kutatások többsége néhány százalékponttal az utóbbi győzelmét jósolta, a legutóbbi frissítések viszont már szinte fej-fej melletti küzdelmet mutatnak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a felmérések 2019-ben is tévesen prognosztizálták Scott Morrison miniszterelnök bukását.

Made with Flourish
A választási kampány fő tematizáló erejét természetesen az emberek mindennapjait befolyásoló megélhetési költségek, az infláció és az áremelkedések szolgáltatták, ám figyelemre méltó módon a külpolitika a szokásosnál jobban beszivárgott a választópolgárok gondolkodásába. Noha az orosz-ukrán háború a szigetországtól messze zajlik, annak kirobbanása felerősítette a Kínával szembeni félelmet, főleg annak tükrében, hogy

az Ausztráliát is magába foglaló indiai–csendes-óceáni térségben egyre jelentősebb befolyást kovácsoló nagyhatalommal az utóbbi években villámtempóban mérgesedtek el a kapcsolatok.

A CNN külön riportot szentelt annak a jelenségnek, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök arcképe kis túlzással annyi helyen látható, mint a jelölteké. Az ellenlábasnak tekintett vezető nemcsak a plakátokon, hanem a politikusok sajtótájékoztatóin és a választási viták során is előtérbe került. Az köztudott, hogy a jelenlegi kormány rendkívül keményvonalas politikát folytat Pekinggel szemben, ezért a kampány egyik legfőbb kérdése az volt, hogy egy esetleges munkáspárti győzelem mennyiben változtatna ezen.

A liberális-nemzeti koalíció azt igyekezett elhitetni a szavazókkal, hogy hatalomra kerülése esetén az ellenzék gyengébben lépne fel Kínával szemben,

ami miatt a Kínai Kommunista Párt a jelenlegi kormány bukásáért szorít. Papíron egyébként mindkét politikai tömb hasonlóan vélekedik a Kína jelentette kihívásról, ezért a választás kimenetelétől függetlenül nem várható drasztikus változás a borús kapcsolatokban. A Munkáspárt leszögezte, hogy hatalomra kerülése esetén tartaná magát a jelenlegi vezetés által nyélbe ütött AUKUS-megállapodáshoz és más egyéb, Kína feltartóztatását célzó intézkedéshez.

Scott Morrison pártja a külpolitikai tapasztalatra és a Peking-ellenes álláspontra alapozta a kampány ezen szegletét, ezért kimondottan kényes volt számukra, amikor a múlt hónap folyamán Kína biztonsági megállapodást írt alá a Salamon-szigetekkel, amelynek következtében Ausztrália partjaitól mindössze kétezer kilométerre akár kínai katonai bázis is létesülhet, noha ezt a feltételezett szándékot mindkét aláíró fél cáfolta. A fejlemény mindenesetre egyből komoly kampánytémává vált, aminek kapcsán épp a Munkáspárt vádolta gyengeséggel a kormány külpolitikáját.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása