2022. április 16. 09:00 - Danube Institute

Oroszország – a szétszakadt társadalom

Az orosz társadalom a háború következtében kettészakadt. A fővárost, Moszkvát ellepték a háborút ellenzők és éljenzők szimbólumai. A támogatók autóikon nagy Z betűkkel róják a várost, a pólójuk vagy pulcsijuk hátán büszkén viselik a ’jelet’.

 orosztars_nyito_2.jpg

Moszkvában élőként nem kellett sokáig elmélkednem azon, hogy honnét érkezhet ez a rengeteg Z és V betűs termék. Teljesen véletlenül, csak egy okmánytartó tokra kerestem rá az Ozon-on (Oroszország egyik legnagyobb online boltja) és máris feljöttek a V és Z betűvel ellátott termékek (zoknik, matricák és jelvények meg hasonlók), mint ajánlott ’újdonságok’.

orosztars_belso2.jpg
A képen látható Z alá a ’győzelemért’ és a V alá az ’erő az igazságban van’ felirat van vésve. Néhány nappal ezelőtt arra is láttam példát, hogy valaki egy hatalmas nagy Z betűt vetített rá egy öreg szovjet panelépület falára, ahogyan az a nyitó képen látható. A Z betű alatt a szlogen pedig azt hirdette: ’nem hagyjuk el a mieinket’. Bár a vetítés csak néhány percig tartott,

ezeknek a példáknak a megléte mutatja, hogy igenis vannak, akik támogatják a háborút Oroszországban.

A háborút ellenzők ezzel szemben nem tudják ilyen nyíltan és büszkén felvállalni meggyőződésüket. Az ő álláspontjukat inkább parkok padjaira rejtve, sebtében felragasztott kis matricák jelzik.

orosztars_belso1.jpg

A szállásom előtti parkban a járdára valaki éjjel egy grafiti feliratot festett, ami pusztán azt a teljesen egyértelmű tényt közli, hogy a ’háborúban ölnek’. Egy hétbe se tellett, mire láttam, hogy a közterületesek ott tanakodnak felette, fényképeket készítenek róla. Estére a feliratot lesikálták. De a harc állandó: lekaparják vagy lemossák a közterületesek, majd a matricák és a graffitik titokban visszakerülnek. Személyesen a letartóztatások óta csak egy embert – egy idősebb hölgyet – láttam, aki magára vállalta a háborúellenességét az utcán. Kabátja hátára a ’béke’ feliratot festette nagy fehér festékkel, kövérkés betűkkel.

Az ellenvélemények eltávolítása nemcsak a fizikai, hanem a virtuális térre is kiterjed.

Ismerek egy egyetemistát, aki nagy hirtelenjében egy roppant hivatalos emailt kapott a tanulmányi osztálytól, amiben nagyon nyomatékosan arra kérték, hogy jelenjen meg egy konzultáción szakja vezető professzorával a megadott időben. A kijelölt napon az irodában a professzorok egy kis csoportja szépen elbeszélgetett a diákkal Oroszországról, a ’helyzetről’ és szépen megkérték, hogy törölje a háború elején a VK-re (orosz közösségi média) kitett háborúellenes posztját. Az egyetem bizonyára a legjobbat és a diák védelmét kívánta elérni ezzel a lépéssel. A probléma mégis az, hogy így a professzorok is hozzájárultak annak a ’félelem kultúrájának’ a fenntartásához és továbbadásához, ami oly megdönthetetlenné teszi a rezsimet és elnyomja az orosz népet.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: ZLN

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

 

komment
süti beállítások módosítása