2021. december 27. 16:00 - Danube Institute

Ukrajna demokratizálódása Oroszország réme

Bár a korrupció még mindig hatalmas Ukrajnában, az elmúlt években az ország hatalmas lépéseket tett a demokratizálódás felé. A politika és a gazdaság átláthatósága nőtt; a civil társadalom és az újságírók a szabadon elérhető információk megsokasodása miatt könnyebben kérik számon vezetőiket. A pozitív folyamatokat Ukrajna szomszédja, Oroszország nem jó szemmel nézi – tart ugyanis attól, hogy az ukrán folyamatok hatással lesznek belügyeikre és Oroszországban is megerősödik a reformok mellett elkötelezett ellenzék. A Foreign Policy elemzői részben erre vezetik vissza Oroszország rebesgetett inváziós terveit.

ukrandemokrata_nyito.jpg

Ukrajna korrupciós problémái a Szovjetunió összeomlásához és az azt követő privatizációs procedúrához vezethetők vissza. Az ország kaotikus magánosítási próbálkozásainak köszönhetően a 90-es években felemelkedett egy ukrán oligarcha réteg, amely a régi szovjet gyárakat (főleg a kohászati és energia iparban) átvette. A kétezres években - hogy gazdagságukat és privilegizált helyzetüket megőrizzék - az oligarchák felvásárolták az ország médiacégeit. A média kontrollját megszerezve az oligarcháknak befolyása lett a közvéleményre és a politikára is. A helyzet hamar a korrupció elharapódzódásához vezetett az országban.

Bár a 2014-ben megkezdődő katonai konfliktus és a krími félsziget orosz annektálása gazdaságilag nagyon rosszul hatott Ukrajnára, politikai szinten az országot részben összekovácsolta.

2014 óta a civil társadalom erősödött, és komoly korrupcióellenes lépések is történtek. Az ország antikorrupciós stratégiája két lábon áll – egyrészről komolyan ellenőrzik a közbeszerzéseket és állami kiadásokat, másrészről felállítottak teljesen független intézményeket, hogy a korrupció ellen harcoljanak.

Közben a cikk szerint a politika is komoly sikereket ért el. A közbeszerzéseket és az egyes tenderekre benyújtott ajánlatokat már lehet online is követni Ukrajnában – ez az egy lépés átlagosan 10%-kal csökkentette az állami költségeket – ami egy komoly előrelépés a korrupció elleni harcban. 2016 óta több mint egymillió állami tisztségviselő tette közzé keresetét egy másik szabadon elérhető honlapon, ami szintén az ország átláthatóságát hivatott szolgálni. Itt nemcsak a saját, hanem közeli családtagjaik anyagi helyzetéről is beszámolnak a politikusok. Ezek a lépések mind megerősítették az ország átláthatóságát és a civil társadalom, illetve az újságírók lehetőségét arra, hogy utánajárjanak a dolgoknak és számonkérjék politikusaikat.

A profilját azoknak a tisztségviselőknek, akiket bűnösnek találtak korrupció vádjával, egy szabadon elérhető honlapon tárolják (jelenleg 48 ezer tisztségviselő és 30 jogi személy van az adatbázisban) – a honlap mind nemzetközi, mind belföldi pénzügyi tranzakcióknál segíti az átláthatóság megőrzését. Az ország adiminisztrációjának digitalizációja szinten a korrupció csökkenéséhez és évi $110 millió megtakarításhoz vezetett.

Bár a helyzet drasztikusan javult még mindig van hova fejlődnie az országnak.

Mivel korábban a korrupciós ügyek elvesztek a rendes bírósági tárgyalások átláthatatlanságában, felállítottak egy csak korrupciós ügyeket tárgyaló bíróságot. A testületnek vannak sikerei, de még csak kevés magasrangú egyént sikerült számonkérnie (pl. az ukrajnai adóhivatal korábbi elnökét). Mindezek ellenére a bíróságok reformjának a hiánya a mai napig az egyik legnagyobb gátja az ország korrupcióellenes harcának.

Az ország lassú, de folyamatos demokratizálódását a szomszédos Oroszország nem nézi jó szemmel. A Foreign Policy elemzői úgy vélik, hogy Oroszország rebesgetett katonai inváziója januárban részben azért készül, hogy megtörje Ukrajnát és véget vessen az ország demokratizálódásának. Az elemzők szerint

az ukrán demokratizálódás az orosz civil társadalomra is hatással lehet, amelytől a jelenlegi orosz vezetés komolyan tart.

Ennek szellemében az elmúlt időszakban a Kreml Ukrajnát lejárató propagandája megerősödött és egyre jobban a ’nyugattal szövetkező’ ellenség képet erőlteti a kormánypárti propaganda Ukrajnával szemben.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása