2021. december 02. 16:00 - Danube Institute

Charles de Gaulle hagyatéka tartja egyben Franciaországot

Charles de Gaulle egykori tábornok és köztársasági elnök szellemi hagyatékának mai relevanciáját és fontosságát vizsgálja John Lichfield a Politico európai kiadásának hasábjain.

degaulle_nyito.jpg

A szerző szerint a mai francia jobboldaltól kezdve egészen a zöldekig szinte mindenki gaullista. Ezt mi sem bizonyítja jobban véleménye szerint, minthogy az egykori államfő halálának novemberi évfordulóján szinte az egész politikai paletta tiszteletét tette az alig 700 fős Colombey-les-Deux-Églises nevű településen, ahol a tábornok sírja található.

De mit is jelent a gaullizmus vagy gaullistának lenni? A cikk szerint de Gaulle személye és eszméje jelenti Franciaország predesztinált nagyságát, a külföldi befolyások csökkentését, a nép valódi képviseletét, az erős központi kormányzatot és a nemzeti szuverenitást. Hogy ezeket az elképzeléseket ma mely országban és milyen politikai párt képviseli, annak eldöntését az olvasó képzeletére bízzuk.

A cikk szerint de Gaulle politikájában és hagyatékában minden oldal megtalálhatja a számára fontos dolgokat.

A francia zöldek vezetője, Yannick Jadot szerint az egykori köztársasági elnök például a klímavédelem egyik kiemelkedő alakja volt.

Van azonban két meghatározó alakja a francia politikának, akik idén nem tették tiszteletüket a sírhelynél. Az egyikük a jobboldal vezetője, a Nemzeti Tömörülés elnöke és elnökjelöltje Marine Le Pen. Le Pen sem marad ki azért a sorból, hiszen ő Colombey helyett azt a helyszínt látogatja meg Normandiában, ahol az egykori tábornok először francia földre lépett 1944-ben.

Pártján belül azonban megosztottak a nézetek de Gaulle-ról.

Marine édesapja, a párt egykori vezetője Jean-Marie Le Pen ugyanis sohasem bocsátotta meg, hogy de Gaulle alatt adta fel Algériát az országa. Vele szemben a lánya azt hangsúlyozza de Gaulle-lal kapcsolatban, hogy védelmezte Franciaországot a külső inváziótól.

Egy másik nagy hiányzó Emmanuel Macron, aki helyett a kormányzatot a miniszterelnök, Jean Castex képviselte. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Macron ne kötődne ezer szállal de Gaulle-hoz.

A jelenlegi köztársasági elnök előszeretettel idézi elődjét, vagy emlékszik vissza rá, s az előző években mindig részt vett a megemlékezéseken.

A Tweet fordítása: Kitartás és akarat. Ezt a szellemet Charles de Gaulle testesítette meg Franciaország felé, a fájdalmak és a dicsőség idején. Ez a szellem Franciaország öröksége.

De mi az oka annak, hogy csaknem fél évszázaddal a halála után továbbra is meghatározó szereplő az egykori köztársasági elnök? - teszi fel a kérdést Lichfield. Egy általa megszólított történész szerint de Gaulle bálványozása elsősorban a pártok között kialakult űrt tölti ki. Szerinte ugyanis Franciaországban ma már nem hisznek az olyan egyesítő ideológiákban, mint a liberalizmus, kereszténység, szocializmus vagy a kommunizmus, az országon belüli széthúzás ugyanakkor továbbra is jelen van. Ezt próbálja valamilyen módon csillapítani az ötödik köztársaság atyjára való megemlékezés.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

süti beállítások módosítása