2021. november 26. 16:00 - Danube Institute

Egyre feszültebb a légkör a Fehér Házban

Joe Biden és Kamala Harris nem jönnek ki olyan jól egymással, mint ahogy azt a külvilág felé sugározzák – világítottak rá a CNN-nek beszámoló bennfentes informátorok. bidenharris_nyito.jpg

Amióta Joe Biden felkérte Kamala Harrist alelnökének (s főleg amióta meg is választották a demokrata duót), az amerikai közvélemény kíváncsian kezdte fejtegetni, hogy vajon hogyan fog működni a két igencsak eltérő háttérrel rendelkező politikus kapcsolata a Fehér Házban. Az általános érdeklődésre ráerősítettek a demokraták jövőbeli terveiről szóló spekulációk (hiszen Joe Biden a történelem legidősebben beiktatott elnöke lett, akinek pozícióját egy esetlegesen felmerülő egészségügyi probléma miatt az alelnök venné át), továbbá az emberek fejében aránylag friss emlékként élhetett az előválasztási vita, amelynek során Harris hevesen bírálta a későbbi befutót múltbéli ténykedése miatt.

 Beiktatásuk után nem egészen fél évvel a Politico már megszellőztette, hogy Biden és Harris irodái között húzódnak bizonyos ellentétek, s főleg utóbbi körül egyre nagyobb káosz uralkodik el. A Fehér Ház természetesen minden ilyesfajta felvetést tagadott, és igyekezett kifelé azt sugározni, hogy az adminisztrációban minden a legnagyobb rendben folyik. A belső nézeteltérések pedig egy szintig különben sem ritkák az elnök és az alelnök személye vagy személyzete között.

Nemrég azonban a CNN újabb belső információkat hozott napvilágra egy rendkívül részletes, bennfentes tapasztalatokra alapozó jelentésben.

Habár a közvéleményt továbbra is próbálják meggyőzni a kettejük közötti ideális összhangról, egyes „tűzhöz közeli” tanácsadók és egyéb fehér házi alkalmazottak szerint Biden és Harris kapcsolata keserves holtpontra jutott

– olvasható a liberális fősodratú médium honlapján.

A főként utóbbi politikusra (és csapatára) kihegyezett CNN-es anyag állításait az alelnök természetesen ezúttal is elutasította, később pedig 79. születésnapja alkalmából fel is köszöntötte az Egyesült Államok első emberét.

Kamala Harris tanácsadói továbbá úgy érzik, hogy Biden láthatóan politikailag vesztes ügyeket (mint pl. a határválság) bíz jobbkezére, amelyek ráadásul nem is illenek a képességeihez – derül ki a jelentésből.

A másik oldalon pedig állítólag épp azt neheztelik, hogy az alelnök félrekezelte a rábízott feladatokat, és botrányosan kommunikálta le a helyzetet a kamerák előtt. Mindez azért is különösen érdekes, mert sokan azt várták, hogy az adminisztráció egyik fő célja Harris imázsának gondos felépítése lesz, amellyel megágyazhatnak az első női elnök hatalomátvételének. Ez pedig egész biztosan nem sikerült, hiszen az egyes közvélemény-kutatók által

30% alatt mért támogatottságával a volt kaliforniai szenátor gyakorlatilag „eladhatatlan”.

Egyik volt tanácsadója úgy véli, az alelnököt bőrszíne és neme miatt kezelik ily módon. Feltételezését arra alapozza, hogy míg Harrist nem mindig vette védelmébe, sőt, állítása szerint egyenesen feláldozta az Ovális Iroda, addig a fehér férfi Pete Buttigieget illető kritikákat nagy erőkkel igyekezett hárítani, miután a közlekedési miniszter az ellátási válság kellős közepén két hónap apasági szabadságra ment, hogy a férjével örökbefogadott ikerpárral tölthesse idejét.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása