2021. november 08. 07:00 - Danube Institute

Fellázadtak a virginiai szülők a woke tanítás ellen

Egyre nagyobb vitákat váltanak ki az amerikai Virginia állam oktatásügyi fejleményei, mely során egyre több szülői közösség áll ki hangosan az iskolákban terjeszkedő woke ideológia ellen. A fejlemények a helyi politikát is befolyásolhatják - írja a New York Post.

shutterstock_2066019782.jpg

Egy új felmérés szerint a virginiai szülők többsége, 57 százalékuk azt szeretné, hogy legyen beleszólásuk abba, mit tanítanak az iskolákban a gyerekeiknek. A vita onnan indult, hogy az államban is egyre jobban terjedt az oktatásban az új progresszív, woke ideológia, ami ellen egyre több szülő emeli fel a szavát.

Az oktatáspolitikai vita előkerült a virginiai kormányzóválasztási kampányban is, mely során Terry McAuliffe, a demokraták kormányzójelöltje, aki 2014 és 2018 között már vezette az államot, az mondta republikánus ellenfelének:

Nem fogom megengedni a szülőknek, hogy bejöjjenek az iskolákba, kivigyenek könyveket és maguk döntsenek róluk.

A republikánus jelölt, Glenn Youngkin erre úgy reagált, hogy a demokrata politikus "el akarja nyomni és hallgattatni" a szülőket, hogy a "woke" iskolák radikális politikát terjesszenek az osztálytermekben.

A viták szó szerint heves szóváltásokhoz vezettek számos iskolai tanácsülésen és tüntetéseken, ahol dühös szülők követelték a woke ideológia kitiltását és beleszólást a tanmenetbe.

Szemlézte: RG

komment
süti beállítások módosítása