2021. október 24. 07:00 - Danube Institute

Előretör a jobboldal Portugáliában

Portugáliában szeptember végén önkormányzati választásokat tartottak. A voksolás érdekessége, hogy a regnáló és kormányzó szocialista párt egyszerre nyerte meg és vesztette el a választásokat. Minderről Paul Ames értekezik a Politico európai kiadásának hasábjain.

shutterstock_1793462440.jpg

Az eredmények közzététele előtt ugyanis mindenki a szocialistákat tette meg egyértelmű győztesnek. Ez nem is csoda, hisz a párt toronymagasan az első országos szinten a felmérésekben (lásd lejjebb), ami elsősorban a sikeresnek mondható oltási kampánynak volt köszönhető. A közvéleménykutatások azonban tévedtek. Lisszabonban például csaknem 10%-os előnyt mértek a regnáló szocialista főpolgármesternek Fernando Medina-nak.

A végeredmények alapján azonban a magát jobbközépnek valló PSD-s (EPP) jelölt, a volt Uniós biztos Carlos Moedas ülhet a főpolgármesteri székbe.

Moedas a győzelmével a szocialisták több mint 14 éves fővárosi dominanciáját törte meg. A PS Lisszabon mellet a korábban szocialista fellegváraknak számító Coimbra-ban és az azori-i Funchal-ban is vereséget szenvedett Az ország második legnagyobb városában, Porto-ban is „csak” 18%-ot szereztek, s ezzel történelmi mélypontra süllyedtek a kikötővárosban.

E vereségek több ok miatt is fájhatnak a PS-nek. António Costa miniszterelnök ugyanis köztudottan Moedas-t jelöltje ki utódjául a párt és esetlegesen az ország élére. A fővárosi vereségével ez azonban most már több, mint valószerűtlen. Egyes párthoz közeli források szerint Moedas vereségének több oka is van, de ezek közül egyet emelnénk ki:

a volt szocialista főpolgármester a saját választóinak az akarata ellenére túlságosan is erőltette a kerékpáros közlekedést a fővárosban.

Lisszabon domborzata ugyanis nagyban megnehezíti ezt a közlekedési formát, s a tapasztalatok alapján az újonnan létrehozott biciklisávok kihasználtsága sem érte el a várt eredményeket.

portugal_belso_2.jpg

António Costa portugál miniszterelnök

Összességében a szocialisták azonban „megnyerték” a választásokat, hisz 38%-ot kaptak, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD „csak” 32%-ot. És ha már a paradox módon szociáldemokratának nevezett jobbközép párt szóba került, beszéljünk néhány részletről velük kapcsolatban.

A formáció elnöke Rui Rio az önkormányzati választások eredményével szerette volna biztosítani primátusát a párton belül. Lisszabon megnyerésével és az előző választási mélypontról való felemelkedéssel erre jó esélye is volt. A párton belül azonban még az „egyértelmű” győzelem után sem csillapodtak a változást akaró hangok. Rio-nak ugyanis komoly kihívója akadt a pártelnöki posztért Paulo Rangel személyében. Rangel a párt EP delegációjának tagja, aki az utóbbi hetekben komoly támogatottságot tudott maga mögé állítani. Elképzelhető tehát, hogy a decemberi tisztújító kongresszuson a választási győzelem ellenére Rio-nak távoznia kell a párt éléről.

A PSD-n belüli konfliktusnak ugyan a szocialisták örülhetnek, de ők jelenleg más, sokkal nagyobb problémával vannak elfoglalva. A kormány nemrég előállt a 2022-es költségvetéssel, amit megküldött a parlamentnek is. Az várható volt, hogy a jobboldali ellenzék visszadobja a dokumentumot, az azonban nem, hogy a szocialisták szövetségesei is ezt teszik.

A PS ugyanis kisebbségben kormányozza az országot, a parlamentben támaszkodnak a szélsőséges Baloldali Blokkra és a kommunisták és zöldek szövetségére, a CDU-ra. Most azonban e két formáció is negatívan nyilatkozott az új büdzséről, s jelen állás szerint nem szavaznák meg azt. A PS válságstábot állított fel, s konzultációt kezdeményezett az érintett felekkel. A megállapodásra azonban már csak néhány napjuk maradt.

Amennyiben kifutnak az időből, s az új költségvetést nem fogadják el, a szocialista kormányzat megbukhat.

Egy bukás után előrehozott választásokat írnának ki. Kérdéses, hogy a kudarc mennyire hatna ki a szocialisták népszerűségére. Amennyiben csak kis mértékben csökkenne a támogatottságuk, akkor ismét nagy az esély, hogy velük alakulna meg a portugál kormány. Kérdéses azonban, hogy az eddigi szövetségeseik „árulása” után kikhez tudnának fordulni támogatásért.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása