2024. február 25. 07:00 - Danube Institute

Portugália választ: stabil instabilitást hozhat a konzervatív jobboldal Lisszabonban?

Előrehozott választásokat tartanak Portugáliában idén márciusban, miután az ország szocialista miniszterelnöke, majd elnöke is belebukott egy korrupciós botrányba. Győzelemért indulhat a Szocialista Párt, illetve a Szociáldemokraták is, meglepően népszerű azonban a konzervatív-jobboldali Elég! (Chega!). Az ország számára kiemelten fontos ez a választás, a felmérések szerint a választópolgárok mintegy 94,3%-a kívánja leadni szavazatát.

shutterstock_1956590512.jpg

Tavaly novemberben jelentette be lemondását Antonio Costa miniszterelnök, miután a portugál kormány korrupciós botrányba keveredett, több képviselőt letartóztattak. Rövid idő után követte példáját Marcelo Rebelo de Sousa is: a köztársasági elnök feloszlatta a parlamentet, az előrehozott parlamenti választásokat pedig 2024. március 10-re tűzték ki. Az ország számára kiemelten fontos ez a választás, felmérések szerint a választópolgárok mintegy 94,3%-a kívánja leadni szavazatát. A lakosság elsősorban az infláció megfékezését, valamint a bizonytalan gazdasági helyzet stabilizálását reméli az új kormánytól, de kiemelten fontos a lakosság számára a magas államadósság csökkentése, valamint a korrupció megfékezése is

A portugálok pozitívan értékelték a politikusok visszalépését, közvélemény-kutatások szerint Costa döntését mintegy 78%, Rebelo lemondását pedig nagyjából 83% százalék támogatta. A botrány következtében a Szocialista Párt az összeomlás szélére került, ám meglepő módon ismét vezető pozícióból várhatja a tavaszi voksolást. A baloldali párt egyetlen lehetséges kihívója a jobbközép szociáldemokrata párt lehet, összességében azonban egyetlen politikai erő sem számíthat abszolút többségre.

Harmadik a sorban az Elég! nevezetű párt, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend az országban. Míg 2019-ben 1,3%-ot szerzett a választáson, a 2022-ben tartott előrehozott voksoláson már a szavazók 7,3%-ára számíthatott.

A nemzeti-konzervatív politikai erő felemelkedése adhat okot aggodalomra a mainstream pártoknak és a közelgő Európai Parlamenti választások fényében is komoly változást hozhat a portugálok számára, habár az ország eddig viszonylag csendes tagja volt a politikai közösségnek. 

A szélsőjobboldali párt népszerűsége töretlen, előrejelzések szerint a portugálok mintegy 18%-a szimpatizál a meglehetősen extrém nézeteket valló politikai erővel. Ugyanezen felmérés szerint nagyot zuhant azonban a mindeddig kormányzó Szocialista Párt, szinte azonos pozícióból várja a szavazást, mint a rivális Szociáldemokrata Párt.

Minden bizonnyal koalíciós kormányra lesz tehát szükség, ez azonban aggodalomra adhat okot, hiszen a három legnépszerűbb párt között szinte lehetetlen elképzelni bármilyen stabil együttműködést.

A két fő rivális, amelyek 29% - 29% százalék támogatottsággal várják a választásokat ugyan alakíthatnának koalíciót annak érdekében, hogy az Elég!-et kiszorítsák az ország kormányzásából, ám hosszú távon semmiképp nem várható stabilitás a két korábbi ellenfél kényszerű együttműködése esetén.

Szintén instabilitást jelenthet bármely élvonalbéli párt és az Elég! alkotta koalíció is és egyelőre egyik párt sem lenne hajlandó szövetségre lépni velük.

A PSD soha nem fog, elvből sem, politikai megállapodást kötni valakikkel, akiknek a politikája idegengyűlölő, rasszista, populista és túlzottan demagóg"

- fogalmazott például Luis Montenegró a Szociáldemokrata Párt elnöke egy televíziós vitában, amelyben Andre Ventura, az Elég! pártelnöke ellen állt ki. Ventura “a baloldal hasznos idiótáinak” nevezte a Szociáldemokrata Párt tagjait, és felhívta kollégája figyelmét, hogy az országban kialakulni készülő káoszért az ő pártját terheli majd a felelősség, hiszen ha elutasítja az együttműködést, nincs esély a sikeres kormányalakításra

Valóban az Elég! jelentheti a kiutat Portugália jelenlegi zűrös politikai helyzetéből, ám ez csak a puszta számokat tekintve igaz. Egyáltalán nem valószínű, hogy a portugál politikai erők hajlandóak lennének egyre nagyobb teret adni annak a pártnak, amely nyíltan rasszista és vallásgyűlölő nézeteket vall, újra bevezetné a halálbüntetést, valamint javasolná a kémiai kasztrációt szexuális bűncselekmények elkövetői számára.
A párttal való együttműködés nem csak az országon belül vetne rossz fényt bármely együttműködésre hajlandó pártra, egy ilyen koalíció súlyos következményeket vonhat maga után a júniusi Európai Parlamenti választásokon is.

Az Elég! jelenleg az Identitás és Demokrácia (Identity and Democracy) frakció tagjaként képviselteti magát az Európai Parlamentben, a francia Marine Le Pen és az olasz Matteo Salvini pártjai mellett, de tagja a képviselőcsoportnak a német AfD és az osztrák FPÖ is. 

Ebből adódóan a Portugáliát vezető politikai erők EP-pártcsaládja is kérdésessé válhat, hiszen nem valószínű, hogy a Szociáldemokratákat korábban befogadó EPP vagy a Szocialista Párttal együttműködő S&D szívesen látná az Elég! képviselőit szövetségesük koalíciós partnereként. Portugáliában március 10-e után komoly erőfeszítésre lesz tehát szükség, hogy az ország stabilitása megmaradhasson, és teljesülhessenek a választópolgárok követelései. A leginkább valószínű forgatókönyv szerint azonban a “stabil instabilitás” válthatja fel Portugália eddig viszonylag nyugalmas politikai légkörét.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása