2021. október 09. 09:00 - Danube Institute

A rendőrség jövője a tét Amerikában

Minneapolisban 2020 májusában - George Floyd tragikus halálesete kapcsán - óriási tüntetéshullám indult, mely szétterjedt az egész Egyesült Államokra. A National Review honlapon Charles Fein Lehman írása a rendőrségbe vetett bizalom kérdését boncolgatja.

rendorseg_nyito.jpg

A szerző szerint több oka is van annak, hogy számos amerikai nagyvárosban, különösen Minneapolisban, elszaporodtak az erőszakos bűncselekmények. A rendőri túlkapások, a szakszerűtlenség, az ebből következő széles média-publicitást kapó ügyek, mint Georg Floyd és Breonna Taylor halála gerjesztik a feszültséget, mely erőszakos tiltakozásokká növi ki magát, egyúttal pedig a bűncselekmények száma is megugrik.

Az utóbbi időben számos szakértői és újságírói vélemény született ezzel kapcsolatban. A mainstream nyilvánosságban hangoztatott álláspont szerint: a fekete állampolgárok elleni rendőri brutalitás rendszerszinten jelentkezik a hétköznapokban, melynek következménye a bizalom csökkenése, valamint az elharapódzó erőszak. Ez az állítás a „legitimitás elméletére” támaszkodik, mely kimondja, hogy az emberek nem az adott törvényben hisznek, hanem annak „legitimitásában”, vagyis ettől függ, hogy mennyire tisztelik és fogadják el a jogszabályt, illetve a rendőrséget.

Az elmúlt években az a tendencia, hogy a média, egyes politikusok és aktivisták aláássák a rendőrségbe vetett bizalmat.

Több éve tartó jelenség, hogy a média által felhergelt közvélemény nyomására csökkentik a rendőrök fizetését, ezáltal ellehetetlenítik munkájukat, hatékony működésüket gátolják. Legérzékelhetőbben Minneapolisban manifesztálódik ez a probléma, nagy kihívás vár a helyi és állami vezetőkre, hogyan tudják helyesen kezelni a fennálló kaotikus helyzetet.

Minnesota állam képviselőházának republikánus tagjai elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi állapotot, amelyet A Twitteren szemléltettek egy közvélemény-kutatással.

A tavaly nyári felmérés szerint a fehér amerikaiak 86%-a és a fekete amerikaiak 81%-a azt szeretné, ha továbbra is lenne állandó rendőri jelenlét a lakókörnyezetükben.

Az állampolgárok nagyobb része bízik a rendőrségben, viszont egy átfogóbb és mélyebb reformot látnának helyesnek az intézményen belül.

Charles Fein Lehman példaként említi, hogy 2020-ban országszerte több száz rendőr hagyta ott az állását mert féltek, hogy intézkedés közben életveszélyesen megsebesítenek, vagy megölnek egy afroamerikai személyt. Részükről is jogos elvárás a rendőrség megreformálása, az olyan kötelező kiképzéseken való részvétel, ahol önállóságukat fejleszthetnék különböző váratlan helyzetekben és kipróbálhatnák, hogyan cselekedjenek eltérő társadalmi hátterű, kultúrájú közösségekben.

Romboló erejűek a kritikus esetekről terjesztett félinformációk, pillanatfelvételek is, melyek a közvélemény általános percepcióját erőteljesen befolyásolják, rasszistának bélyegezve meg a rendőrséget. Nem média- és politikai kampányok tárgya a probléma megoldása, hanem a szakértelemé, amellyel vissza lehet nyerni a társadalom bizalmát.

Szemlézte: Tombor Levente

komment
süti beállítások módosítása