2021. szeptember 27. 16:00 - Danube Institute

Egyértelműen Kína ellen szövetkezik az Egyesült Királyság, az USA és Ausztrália

2021 szeptember 15-én Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok bejelentett egy új védelmi megállapodást, az AUKUS-t. A nemzetközi szerződés keretében nukleáris tengeralattjárókat fejlesztenek ki Ausztrália számára, hogy megerősítsék a Csendes-óceánon a nyugati katonai jelenlétet. Peking nemtetszését fejezte ki az egyezménnyel kapcsolatban.

aukus_nyito.jpg

A szerződés értelmében Ausztráliának kiépítenek egy 8 nukleáris tengeralattjáróból álló flottát, és szorosabbra fűzik a tagországok kiberbiztonsági együttműködését is. Douglas Murray, aki korábban a Danube Institute vendégkutatója volt, a The Sun-on megjelent véleménycikkében a megállapodás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kiemeli, hogy a megállapodás megerősíti az Egyesült Királyság vezető technológiai szerepét, és megszilárdítja az ország együttműködését legmegbízhatóbb szövetségeseivel – melyre a királyságnak nemcsak a Brexit miatt van szüksége, hanem azért is, mert az Egyesült Királyság másik régióbeli szövetségesének, Új-Zélandnak a viselkedése az elmúlt időben sok kétséget ébresztett. Ma a világ legkiterjedtebb titkosszolgálati együttműködése az Egyesült Királyság, USA, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland között van; ez az úgy nevezett Öt Szem szövetsége (Five Eyes). Új-Zéland kihagyása az AUKUS egyezményből az ország elmúlt években tanúsított magatartásának köszönhető.

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern ugyanis az elmúlt időszakban elhatárolta magát minden olyan megjegyzéstől, amely a Kínai Kommunista Pártot veszélyként azonosította.

Mivel pártja kínai pénzügyi kapcsolatairól jelenleg is folyik egy vizsgálat, Pekinghez fűződő viszonyát nyugati szövetségesei kétségesnek ítélték meg.

Bár az AUKUS megkötésekor az összes részvevő ország vezetője azt hangoztatta, hogy a szövetségnek semmi köze Kínához, Douglas Murray úgy véli: nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az egyezmény az Ausztrália és Kína közötti növekvő ellenségeskedés közepette született meg. Peking megerősítette katonai jelenlétét a Dél-kínai tengeren és szankciókkal sújtotta Canberrát azért, mert az követelte, hogy a COVID-19 eredetével kapcsolatban folytassanak vizsgálatot Kína ellen.

Kína és az Egyesült Államok katonai kiadásai

Adatok forrása: Világbank

Így az sem meglepő, hogy a Kínai Kommunista Pártnak az AUKUS megállapodás ellen volt néhány keresetlen szava. A nemzetközi szerződést ’rendkívül felelőtlennek’ nevezte és hozzátette: ’komolyan aláássa a régió békéjét és biztonságát, miközben felerősíti a fegyverkezési versenyt’.

Douglas Murray szerint a Kínai Kommunista Párt reakciója demonstrálja, miért van szükség erre a megállapodásra – a régiót destabilizáló erő ugyanis nem más, mint Kína, amely ellen a nyugati világnak fel kell lépnie.

Kína az elmúlt időben Tajvannal is egyre agresszívebben viselkedik, és katonai fejlesztései is azt mutatják, hogy felvenné a versenyt az Egyesült Államok hadseregével. Douglas Murray szerint Peking azért figyelmeztet egy ’hidegháborús’ hangulat kialakulására, mert látja, hogy a nyugat fokozatosan ráébred arra a fenyegetésre, amelyet Kína jelent. Az AUKUS-ra pedig azért van szükség, fejezi be Douglas Murray, hogy a világ vezető demokráciái egyértelműen bemutassák – nem rogynak térdre a Kínából érkező fenyegetés miatt.

Az AUKUS szövetség Európai Unió szempontjából érdekes aspektusaival ebben és ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

komment
süti beállítások módosítása