2021. szeptember 12. 09:00 - Danube Institute

Az Európai Unió két irányból támadja Lengyelországot

Brüsszel azzal fenyegeti Varsót, hogy 126 millió eurónyi, vagyis nagyjából 44 milliárd forintnyi kohéziós alapot zárol az öt lengyel városban bevezetett LMBTQ-ellenes övezetek miatt.

lengyel_nyito.png

Lengyelország szerte számos város és falu már korábban kijelentette, hogy „mentesek az LMBTQ ideológiától”, és - szem előtt tartva a saját keresztény értékeiket - nem kívánnak helyt adni a Pride felvonulásoknak vagy más LMBTQ+ eseményeknek. A Bloomberg hírportál értesülései szerint az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve a múlt héten leveleket küldött a lengyel kormányzóknak, figyelmeztetve őket, hogy

ha az állásfoglalásukat nem vonják vissza, visszatartják az uniós támogatásokat.

Ezen befagyasztott pénzeszközök abból a React-EU alapból érkeztek volna, melyet a koronavírus-járvány kitörése után indítottak, hogy segítsék a helyreállítási munkálatokat. Az Európai Unió Bizottsága nem válaszolt még a helyzetre vonatkozó kérdésekre. Az azonban kedden megjelent a honlapjukon, hogy más fronton is támadást indítottak az ország ellen.

A Bizottság arra kérte az Európai Unió Bíróságát, hogy sújtsa szankciókkal Lengyelországot, mivel az ottani hatóságok intézkedései szerintük továbbra is aláássák a lengyel igazságügyi rendszer működését.

A Bíróság 2021. július 14-15-én azt a határozatot hozta, hogy a lengyel bírói jogsértések elkerülésére megalapított fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, ráadásul még az igazságszolgáltatás függetlenségét is veszélyezteti. Varsó egy hónappal később válaszlevelet írt a Bizottságnak, azonban a testület úgy ítéli meg, hogy a lengyel kormány nem tett meg minden szükséges intézkedést, így szankciók kiszabását kérte.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása