2021. szeptember 11. 09:00 - Danube Institute

Kína 31 millió dollár segélyt ígér a tálib kormánynak

Peking gabonát, gyógyszereket és hárommillió COVID-19 elleni vakcinát is adna Afganisztánnak, és egyben sürgeti a tálibokat, hogy szakítsák meg kapcsolatukat a „szélsőséges erőkkel” - olvashatjuk az Al Jazeera honlapján megjelent híreket.

talibkina_nyito.png

Wang Yi kínai külügyminiszter a napokban találkozott Afganisztán szomszédos országainak - köztük Pakisztán, Irán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán – külügyminisztereivel, majd bejelentette, hogy legalább 31 millió dollár értékben nyújtanak sürgősségi segítséget Afganisztánnak, amint a tálibok felfedik az új kormány tagjait. A sürgősségi segély gabonaféléket, téli kellékeket, gyógyszereket, valamint hárommillió COVID-19 elleni oltóanyagot tartalmaz - mondta Wang. Az elmúlt napokban a tálibok ki is jelentették, hogy

Kína lesz a „fő partnerük” a háború sújtotta ország újjáépítésében.

Wang elmondta, hogy a humanitárius és egészségügyi erőfeszítések mellett Kína segíthet Afganisztánnak a kikötők nyitvatartásában, a menekültek és migránsok kezelésében, valamint a terrorizmus és a kábítószer-ellenes együttműködés elmélyítésében.

talibkina_belso.png

A virtuális találkozón a kínai külügyminiszter azt a kijelentést tette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei kötelesek segíteni Afganisztánt az amerikai csapatok kivonulását követően. Szerinte az a nemzetközi közösség közös meglátása, hogy

az Egyesült Államok és szövetségesei katonai beavatkozásának befejezése kell hogy legyen a kezdet, amikor felelősséget vállalnak.

Wang mondandójában tovább ostorozta az Egyesült Államokat, amikor így fogalmazott: mindenki másnál jobban kötelesek gazdasági, megélhetési és humanitárius segítséget nyújtani az afgán népnek, és segíteni Afganisztánt a stabilitás fenntartásában, a káosz megelőzésében és az egészséges fejlődés felé való elmozdulásban. Azzal együtt, hogy tiszteletben tartják Afganisztán szuverenitását és függetlenségét - tette hozzá.

Wang felszólította a tálibokat is, hogy szakítsák meg kapcsolatukat az ország minden „szélsőséges erejével”, és tegyenek intézkedéseket az ellenük való fellépés érdekében. Felhívta a figyelmet, hogy minden félnek erősítenie kell a hírszerzési információk megosztását és a határellenőrzési együttműködést az Afganisztánból érkező terrorista csoportok elfogása és megszüntetése érdekében. A Kína által szorgalmazott és indított terrorellenes harcnak pedig különös éle van a mai napon, hiszen éppen 20 éve, hogy az al-Kaida egy összehangolt akció keretében terrortámadást intézett az Egyesült Államok ellen. A merénylet a New York-i világkereskedelmi központ ikertornyait és a Pentagon épületét érintette, egy negyedik repülő pedig a Capitolimba csapódott volna. A terrortámadásnak több, mint 3 ezer áldozata volt és máig tartó világpolitikai hatásokat gyakorolt. Az Egyesült Államok ugyanis erre válaszul indított háborút Afganisztánban.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása