2021. augusztus 24. 07:00 - Danube Institute

A tálibok szóvivője zavartalanul közvetíthette Afganisztán elfoglalását a Twitteren

Mindeközben az Egyesült Államok 45. elnöke továbbra is a platformról való végleges tiltását „élvezi”.
talibtwitter_nyito.jpg

Többen is kérdőre vonták a Twitter által alkalmazott szabályozási mércét, miután az Afganisztánon végigmasírozó tálib felkelők naprakészen számolhattak be a helyi eseményekről, és terjeszthették agendájukat a technológiai gigavállalat felületén. Tehették mindezt szóvivőjük, Zabihullah Mujahid felhasználói fiókján keresztül, amely ugyan nincs hitelesítve (nem szerepel kis kék pipa a neve mellett), viszont több százezren követik. 

Az iszlám radikális mozgalom erőszakos mivoltát senkinek nem kell bemutatni, ettől hangos az egész nemzetközi sajtó. A közösségi médiában a militánsok természetesen kerülik ennek megjelenítését, helyette

propagandaszerű bejegyzésekkel igyekeznek növelni mozgalmuk támogatottságát.

Emlékezhetünk rá, hogy a nagy port kavaró capitoliumi események után Donald Trump Twitter-fiókját először ideiglenesen, majd végleg törölték. A globális platform vezetői a drasztikus lépést akkor úgy indokolták, hogy az elnök – a felhasználási feltételek súlyosan megsértve – erőszakot szított bejegyzéseivel január 6-án. Ennek tükrében igazán érthetetlen a Twitter kettős mércéje – mi sem jelzi ezt jobban, mint a tény, hogy

még a baloldali médiaóriás CNN (amely támogatta Trump letiltását) egyik riportere is erre a párhuzamra alapozva kifogásolta a következetesség teljes hiányát.

A Fox News megkeresésére a Twitter nem szolgált semmilyen konkrétummal a tálibok státuszát illetően. Szóvivőjük csupán annyit árult el, hogy fokozott figyelmet fordítanak az Afganisztánban zajló eseményekre, továbbá igyekeznek kiszűrni a gyűlöletre és erőszakra buzdító bejegyzéseket.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása