2021. július 10. 09:00 - Danube Institute

Egyre több a keresztényellenes támadás Kanadában

Az utóbbi hónapban Kanada születésnapján, az úgynevezett Kanada Napon, a többnyire őslakosok által lakott térségekben található templomok közül tíz katolikus, evangélikus, anglikán és protestáns templomot gyújtottak fel és rongáltak meg.

red-50172_1280.jpg

 

A keresztényellenes erőszak főleg azután erősödött meg, hogy kiderült: Saskatchewan, Manitoba és Brit Kolumbia kanadai tartományokban több ezer jelöletlen őslakos sírt találtak a katolikus egyház által fenntartott egykori bentlakásos iskolák területein.

A katolikus egyház feje, Ferenc pápa, valamint számos kanadai egyházi vezető is bocsánatot kért és sajnálatát fejezte ki a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau kérésére, hiszen a 19. század végén és 20. század elején az akkori katolikus egyház valóban több ezer kanadai őslakos gyereket kényszerített arra, hogy szakadjon el családjától és közösségétől és költözzön bentlakásos iskolába azért, hogy jobban asszimilálódjon a kanadai társadalomba.

A Daily Wire – mely rendszeresen ír az egyre erősödő kanadai keresztényellenességről – beszámolt arról, hogy bocsánatkérések ellenére a támadások továbbra is folytatódnak.

A legutóbbi erőszakos akció során már nem csak a katolikus templomokat, hanem egy vietnámi menekültekből álló protestáns gyülekezetet is felgyújtottak.

A vietnámi gyülekezet pásztora, Thai Nguyen a következőket nyilatkozta az eset után: „Azért menekültünk Kanadába Vietnámból, hogy nagyobb szabadságban élhessünk és egészen idáig abban a tudatban voltunk, hogy ez egy jó ország”. Nguyen hozzátette:

Talán még Vietnám is biztonságosabb számunkra, mint Kanada.

A vietnámi pásztor kijelentése azért is meghökkentő, mert közel sem rózsás a Vietnámban élő közel 9 millió keresztény helyzete. Az egyik legnagyobb, üldözött keresztényeket segítő nemzetközi szervezet, az Open Doors International 2021-es jelentésében közzétette, hogy a kommunista vezetésű Vietnám a világon a 19. legveszélyesebb ország a keresztények számára. A jelentés szerint Vietnámban a legnagyobb üldözésnek a protestánsok és azok az őslakosok vannak kitéve, akik saját vallásuk helyett keresztény hitre tértek.

Az ügyben sok kritika érte az ultraliberális kanadai miniszterelnököt is, hiszen míg az őslakosok ügyét egyből felkarolta, addig a keresztény templomok elleni támadásokra csak három hét elteltével reagált.

Trudeau amellett, hogy formálisan elítélte a keresztényellenes erőszakot, megjegyezte, hogy szerinte érthető, hogy az elkövetők így állnak bosszút.

A támadások ellen még néhány kanadai őslakos vezető is határozottabban lépett fel, mint a miniszerelnök. Természetesen súlyosan elítélendő ahogy az egykori katolikus egyház bánt az őslakos gyerekekkel, azonban korántsem érthető és helyes tüntetési forma, hogy egy demokratikus országban a radikális baloldal bosszúból, válogatás nélkül a katolikus egyház múltban elkövetett bűne miatt az egész kanadai keresztény közösséget bünteti. Kanada miniszterelnökének pedig nem csak az őslakosok ügye mellett kellene határozottan kiállnia, hanem a keresztények védelméért is határozottabban fel kellene szólalnia.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása