2021. június 08. 07:00 - Danube Institute

Portugália újból meghódítja a tengereket – az alattuk futó internetkábelekkel

Az Európai Unió és Brazília közötti kábelkapcsolat kulcsfontosságú a globális internetes forgalom európai irányításának megszerzéséhez. Portugália ezt, valamint a saját érdekeit elősegítendő, ismét tengeri hatalommá akar válni – csakhogy ezúttal tenger alatti hatalommá.

portugalinternet_nyito.jpg

A napokban indították el az EllaLinket, egy 6000 kilométeres tengeralatti internet-kábel projektet, amely összeköti a portugáliai Sines-t a brazíl Fortalezával – írja a Politico. A történelem folyamán Portugália tengerei révén összekapcsolta Európát a világ többi részével. Pedro Siza Vieira, a portugál gazdasági és digitális átmenetért felelős miniszter elmondta, hogy most, egy digitálisabb korszakban újra látják, hogy országuk milyen központi pozíciót tölthet be.

A kábelprojekt kulcsfontosságú része Európa azon tervének, amely szerint szigorúbb ellenőrzés alatt szeretné tartani a globális internetes forgalmat.

A tenger alatti hálózatokon fut a világ adatforgalmának nagy része, így a kábelek megléte elengedhetetlen az internetes és a digitális szolgáltatások zökkenőmentes és megbízható működése szempontjából.
A globális adatforgalom növekedésével az Egyesült Államok technológiai óriásai - mint a Google és a Facebook - milliárdokat fektettek a kapacitás növelésébe, és Kína is megkezdte saját hálózatai kiépítését. Különös jelentőséget tulajdonít az óceán alatti kábeleknek az a nemrég napvilágot látott hír, amely szerint korábban az amerikai hírszerző szolgálatok Dánia támogatásával

az ilyen kábeleken átjutó adatokon keresztül hallgatták le az európai vezető politikusok kommunikációját.

Erre válaszul az Európai Parlament új kiberbiztonsági követelményeket kíván előírni a kábelszolgáltatóknak. A nemzeti tisztviselők vissza akarják venni a hálózatok irányítását, a többi között úgy, hogy támogatják Európa egyetlen nagyüzemű technológiai gyártóját, a finn távközlési óriást, a Nokia-t.

Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója szerint az EllaLink kapcsolat biztonságos és gyors lesz, és ha Európa komolyan gondolja, hogy vezető hatalomként szeretne szerepelni, akkor ez pontosam az a projekt, amelybe érdemes befektetni.

Úgy tűnik, Kínára is érdemes odafigyelni, hiszen nagy előrelépést mutat a fejlesztések terén. A kínai HMN Tech vállalat - amelynek részvényesei között szerepel a Huawei - olyan tenger alatti kapcsolatokat fejleszt, amelyek Európát (Franciaországon keresztül) Afrikával és Dél-Ázsiával kötnék össze.

A Nemzetközi Kábelvédelmi Bizottság szerint a tenger alatti kábelek jelentik a globális kommunikációs infrastruktúra gerincét, és az összes transzatlanti adatforgalom mintegy 95 százalékát teszik ki. 2020-tól világszerte több mint 400 tenger alatt futó kábel van használatban. Az alábbi térképen megtekinthetjük a már aktív és a tervben lévő kábeleket.

portugalinternet_belso.png

Forrás: Politico

A márciusban aláírt közös nyilatkozatában 25 uniós ország, valamint Izland és Norvégia jóváhagyta azt a tervet, hogy ezen kábeleket kritikus infrastruktúrának minősítsék – amely megköveteli a kibervédelem fokozását is. Az országok ígéretet tettek arra, hogy feltérképezik, hogyan és hol áramlanak az adatok tengeralatti kábeleken keresztül Európába és onnan tovább, valamint kidolgoznak egy tervet a biztonsági kockázatok kezelésére is. Az EllaLink lesz egyébként az első kábel, amely össze köti Európát és Latin-Amerikát. A tervek szerint még az idén üzembe helyezik.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása