2021. május 25. 07:00 - Danube Institute

Az Európai Parlament befagyasztotta a Kínával kötendő beruházási megállapodás ratifikálását

Az Európai Parlament május 21-én, csütörtökön felfüggesztette a Kínával tárgyalt új beruházási paktum ratifikálását, mindaddig, amíg Peking nem szünteti meg az uniós politikusokkal és európai vállalatokkal szembeni szankciókat.

eukina_nyito_1.jpg

A ratifikáció befagyasztásáról szóló határozat 599 igen szavazattal, 30 ellenszavazattal és 58 tartózkodás mellett született meg – számol be a fejleményekről a Reuters. A szerződés célja az volt, hogy az uniós vállalatokat Kínában egyenlő partnerként kezeljék és Peking megbízható kereskedelmi partneri státuszát megerősíthessék. Ezáltal az európai beruházások és szellemi tulajdonjogok fokozottabb védelmet élvezhetnének Kínában és talán a kínai termékekkel szemben is növekedne az európai polgárok bizalma.

Az átfogó beruházási megállapodást már hét éve tárgyalják a felek és decemberben úgy tűnt, végre sikerült egyezségre jutni.

Csakhogy Peking márciusban szankciókat foganatosított 10 uniós politikus, agytrösztök és diplomáciai testületek ellen,

válaszul a kínai ujgurok, egyes aktivisták és nyugati politikusok elleni tömeges bűncselekményekkel – kényszermunkával, kínzással, és sterilizálással – vádolt kínai tisztviselők elleni nyugati szankciókra.

Reinhard Butikofer, német európai parlamenti képviselő szerint Peking rosszul kalkulált a szankcióival és tanulnia kell a hibából. Erre sarkallják őket a megállapodás befagyasztásával is. Az uniós törvényalkotók szerint a kínai szankciók nem a nemzetközi jogon alapulnak, míg az EU intézkedései – hasonlóan Nagy-Britanniához és az Egyesült Államokhoz – az ENSZ-szerződésekben foglalt emberi jogi visszaélést veszik alapul. Peking azonban továbbra is tagadja a jogsértést, azt állítja, a hszincsiangi táborokban szakképzést nyújtanak, és a radikalizmus felszámolását célozzák.

Az Európai Parlament állásfoglalásában követelte, hogy Kína szüntesse meg a szankciókat, hiszen a két fél közötti kapcsolat nem folytatódhat a szokásos módon, amíg ez nem történik meg.

Az állásfoglalásra válaszul Kína úgy nyilatkozott, hogy a beruházási megállapodás „kölcsönösen előnyös”, és nem „kedvez” egyik oldalnak sem, így nem érti az EU problémáját. Továbbá szerintük a pekingi szankciók legitim választ jelentettek a brüsszeli fellépésére. Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, reméli, hogy az EU „képes kevésbé érzelmi és inkább racionálisabb hozzáállást tanúsítani, és saját érdekeinek megfelelően helyes döntést fog hozni”.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása