2021. május 07. 07:00 - Danube Institute

Titkos online szervezkedések a Nemzeti Tömörülésben Le Pen elmozdításáért

Színfalak mögötti alkukról és Marine Le Pen esetleges utódlásáról ír Clea Calcutt a Politico európai kiadásának hasábjain.

lepen_nyito.jpg

A lap értesülése szerint a francia RL (Rassemblement national – Nemzeti Tömörülés) egyes tagjai minden héten egy videóbeszélgetésben beszélik meg az éppen aktuális politikai kérdéseket, kampánystratégiákat és egyéb érzékeny vagy nem publikus témákat. A résztvevők között találhatunk parlamenti tagokat, de regionális igazgatókat és képviselőket is. A meghívottak köre szigorúan zárt, és sokan nem is tudnak e megbeszélések létezéséről a párton belül.


Az egyik legaktuálisabb kérdés ma Franciaországban, hogy ki lesz a 2022-es elnökválasztás győztese? A megmérettetésen a párt elnöke Marine Le Pen (ismét) ringbe száll. A Politico-nak az RL-en belüli szervezkedés egyik résztvevője elmondta, hogy szerintük


szinte borítékolható, hogy Le Pen ezúttal is elveszti a versenyt Macron-nal szemben.

Egy, a neve elhallgatását kérő résztvevő szerint a pártnak mindenképp új jelölt után kell néznie, ha sikert akar elérni. E kijelentéssel valamelyest Nicolas Bay, a párt EP képviselője is egyetért. A politikus azonban bízik Marine Le Pen győzelmében, és szerinte csak egy esetleges vereség után szabad a kérdéssel foglalkozni.


Bay meglátása szerint egy lehetséges új elnöknek nem muszáj a „Le Pen” nevet viselnie.

A pártelnök vezetékneve azonban szinte külön brand lett az országban, miután Marine átvette a pozíciót az apjától 2011-ben. Egyesek szerint a név egyszerre a párt erőssége és gyengesége is. Az ismertsége ugyanis egyszerre hoz voksokat és ijeszt el potenciálisan új szavazókat. Az sem segíti az RL helyzetét, hogyan sokan még a „régivágású” Nemzeti Fronttal (a jelenlegi Tömörülés jogelődjével) és annak szélsőséges politikájával azonosítják. Marine Le Pen nyerési esélyeit a kétfordulós francia választási rendszer sem segíti. Előfordulhat, hogy ugyan (most először) megnyeri az első fordulót, de második körben vajmi kevés esélye van a győzelemre, ha a többi párt összezár ellene.


A francia választási rendszer úgymond „preferálja” azokat a jelölteket, akiket mindkét politikai oldal el tud fogadni.

A 2017-es választások eredménye

A Politico szerint nem csak a párton belül, de szavazók között is vannak olyanok, akik mást látnának szívesen a párt élén. Egyesek szerint az alig 25 éves EP képviselőnek, Jordan Bardella-nak kéne átvennie az elnöki széket. Mások úgy vélik, Marine unokahúga, Maréchal lenne az ideális jelölt.


Le Pen azonban biztosan nem válik meg könnyen a párt vezetésétől.

Belső információk és volt tagok szerint az elnök mindig erősen fellép a lehetséges puccskísérletek ellen, és nagy valószínűséggel ez most sem lesz másképp. Egy volt tanácsadó szerint sokan félnek tőle és ezért nem is mernek ellene szervezkedni. Erre minden indokuk megvan, hiszen 2015-ben Marine saját apját tolta ki az általa alapított pártból, hogy ne tudja aláásni a hatalmát.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

 

komment
süti beállítások módosítása