2023. december 27. 07:00 - Danube Institute

Széteső baloldal, feltörekvő konzervatívok. Változások a francia politikai életben

Az elmúlt hónapokban izgalmas változások álltak be a francia politikai életben. Az Európai Unió egyik legnagyobb gazdaságában és egyetlen atomhatalmában megtörni látszik a tripoláris egyensúly az Emmanuel Macron vezette Reneszánsz, valamint a baloldali és jobboldali rendszerellenes ellenzék között. A helyzetből Marine le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) emelkedhet ki újult erővel.

encounter-3288133_1280.jpg

„Nincs többé Nupes”, jelentette ki Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország vezetője december elsején – írja a Figaro. A Nupes (Nouvelle Union populaire écologique et sociale) a különböző francia baloldali, szélsőbaloldali és zöldpártokat tömörítő pártszövetség volt Mélenchon és mozgalma dominanciája alatt. Noha a 2022-es nemzetgyűlési választások során a Nupes pártjai együttesen a legtöbb mandátumot szerezték az ellenzéki térfélen, napjainkra a szövetségnek vége szakadt – ezzel pedig fontos változás következhetett be a francia politikai életben.

A pártszövetség működése már a korábbiakban sem volt felhőtlen. A nyári zavargások során – amelyről mi is írtunk – Mélenchon ugyanis mereven ellenállt annak, hogy „az ifjú Nahel” rendőrségi meggyilkolása után a francia városokat eluraló rendbontás ellenében rendre és fegyelemre szólítson fel. Ekkor már néhány mérsékeltebb baloldali párt képviselői hangot adtak a Mélenchonnal szembeni ellenérzéseiknek. Azonban a helyzet csak most érett meg arra, hogy a pártszövetség összeomoljon.

A közel-keleti háború kirobbanása óta Mélenchon következetesen elutasította azt, hogy elítélje a Hamász brutalitását.

Mindeközben a Marine le Pen és Jordan Bardella vezette Nemzeti Tömörülés (RN), ami Mélenchon-ék mozgalma után a második legerősebb pártnak számított, igyekezett a maga javára fordítani a helyzetet. A Hamász által elkövetett véres terrortámadás után ahogy más országokban, úgy Franciaországban is ugrásszerű növekedésnek indult az antiszemita erőszakcselekmények száma – ez pedig egy októberi közvéleménykutatás szerint a franciák 83%-át nyugtalanítja. A novemberben rendezett antiszemitizmus ellenes óriásdemonstráción pedig a kormánypárt és a kisebb baloldali pártok képviselőihez hasonlóan az RN is részt vett.

Le Pen-ék ezzel azt is igyekezhettek kommunikálni a társadalom felé, hogy az RN túl van saját szélsőséges múltján. Ezzel összefüggésben az elmúlt két hónapban tovább kristályosodott az RN új ideológiai karaktere.

Noha továbbra is intenzíven nacionalista és anti-iszlamista pártként tekinthetünk rá, a retorika szintjén ez a nacionalizmus és anti-iszlamizmus már inkább kötődik a francia köztársasághoz és az effektív szekularizmus, a laicité értékrendjéhez, mint a különböző etnikai félelmekhez.

A republikanizmus és a tömegpártosodás kombinációja a számadatok alapján megtérül Le Pen-éknek. A Politico adatai szerint az RN támogatottsága júniusra megelőzte a Nupes-ét. Egy, a Le Figaro által közölt, október végi közvéleménykutatás szerint Le Pen támogatottsága majdnem 8%-kal nőtt (31-33%-ra) a 2022-es elnökválasztás első fordulójában elért eredményéhez képest (amivel meg is nyerte a fordulót). Eközben Mélenchon támogatottsága – nem kis részben a Hamásszal szembeni látens szimpátiája révén – majdnem ugyanennyivel csökkent (22%-ról 15%-ra).

Az idézett közvéleménykutatás szerint jelenleg egyetlen potenciális jelölt tűnik képesnek arra, hogy Le Pen-nel érdemben felvegye a versenyt az egyébként majd csak sokára, 2027-ben megrendezendő elnökválasztások első fordulójában. Ez a valaki pedig Édouard Philippe, Emmanuel Macron volt elnök republikánus miniszterelnöke. Noha Philippe pártja, a Les Républicains az elmúlt években besorolódott a középpártok közé, ő maga bírja a franciák 25%-ának támogatását. Ez pedig alkalmassá teheti őt arra, hogy a leköszönő elnök helyett a „macronizmus lángját továbbvigye”.

Szemlézte: Béndek Ábris

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása