2021. április 01. 16:00 - Danube Institute

Magyarázkodnia kell Macronnak az EU-Kína szerződés miatt

Az Európai Unió és Kína nemrég tető alá hozott egy kereskedelmi megállapodást, melyet a politikai spektrum minden oldaláról támadtak. Ez alól Franciaország sem kivétel, ahol kisebb belpolitikai válságot okoz vagy okozhat ha az Európai Parlament ratifikálja a dokumentumot.

macron_nyito.jpg

A Politico európai kiadásának hasábjain Giorgio Leali arról számol be, hogy a kereskedelmi egyezmény leghangosabb támogatója a német kancellár mellett a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron volt. Az államfő stábja és szövetségesei azt hangsúlyozzák, hogy elsősorban a kínai emberjogi kérdésekben érdekeltek, és hogy az ő érdemük, hogy egy ezzel kapcsolatos fejezet is belekerült a szerződésbe. Peking ígéretét és elköteleződését azonban sokan megkérdőjelezik a kérdésben.


Macron legfőbb szövetségesei között is vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy addig nem szabadna ratifikálni az egyezményt amíg az ázsiai állam alá nem írja a kényszermunka tiltását előíró nemzetközi szerződést.

A francia köztársasági elnököt mind a helyi baloldal, mind a jobboldal támadja. A Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (National Assembly) politikusai szerint a szerződés miatt további európai üzemek költözhetnek Kínába kihasználva az olcsó munkaerőt. A gyártás kiszervezése pedig komoly gondokat okozna a helyi munkásoknak és beszállítóknak, akik könnyen munka nélkül maradhatnak.


A francia jobboldal szerint az egyezménnyel csak a német nagy cégek járnak jól.

A helyi konzervatív republikánusok (Les Républicains) általában támogatják a szabadkereskedelmi vagy nemzetközi megállapodásokat, azonban most nem ez a helyzet. Egyes elemzők szerint azért viselkednek semlegesen a kérdésben, mert így további nyomást tudnak helyezni Macronra a következő elnökválasztással kapcsolatban.


A francia szocialista párt pedig a kínai emberjogi helyzetet tartja aggályosnak. A tömörülés felhívta a figyelmet Hong Kong helyzetére, valamint a muszlim kisebbség, az ujgurok ellen elkövetett atrocitásokra.


Franciaországot és a francia választókat sokszor megmozdítják a szabadkereskedelmi megállapodások. Az ország farmerei és termelői voltak például azok, akik az egyik leghangosabban ellenezték a Kanadával megkötendő hasonló egyezményt.


A Kínával kötendő megállapodás szinte biztosan terítéken lesz az elnökválasztás kampányában, melynek Macron mellett továbbra is Le Pen a legesélyesebb jelöltje.

Kérdéses, hogy a jelenlegi köztársasági elnök jól döntött-e, hiszen a francia közvélemény erősen elitéli a kínai jogsértéseket és minden bizonnyal szimpatizál Hong Kong lakóival. Macron Kína melletti kvázi kiállását könnyen kihasználhatják a politikai ellenfelei. Kérdéses, hogy miért érte meg a francia köztársasági elnöknek nyíltan is támogatni az egyezményt. Egyesek szerint igen komoly nyomás alá helyezte őt a berlini kormány, mondván a francia-német tengelynek egységesen kell fellépnie az Unió külpolitikáját érintő kérdésekben.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása